Ministarstvo vanjskih poslova

Vrijednost donacije nije navedena jer to nije u skladu s običajima u Emiratima

Slična donacija iz UAE je, tvrde, bez ikakvih problema prihvaćena u Crnoj Gori i još nekim državama, prošla carinske i administrativne procedure
Vijesti / Politika | 24. 06. 2020. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povodom medijskih članaka u kojima su prenijeti stavovi predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine 'da Ministarstvo vanjskih poslova BiH treba dostaviti neophodnu dokumentaciju kako bi se završio postupak carinjenja shodno zakonskim procedurama', želimo obavijestiti javnost da je MVP BiH dana 25. maja 2020. godine uredno dostavilo spisak robe i svu prateću dokumentaciju'', priopćeno je u srijedu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Specifičnost ove vrijedne donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je došla u BiH posredstvom MVP-a BiH, navode, leži u činjenici da je ova pomoć dodijeljena od strane privatne osobe, šeikinje iz Emirata.

S obzirom da država UAE nije donator, njene institucije nisu bile u mogućnosti da specificiraju vrijednost donirane opreme, kao što je to bio slučaj sa većinom opreme koja je zaprimljena u Bosni i Hercegovini.

Donator, iz njemu znanih razloga, tvrde iz MVP-a, nije htio, niti je to u skladu sa njihovim običajima, da naznači vrijednost donacije koju je privatno uputio za građane BiH.

''Mi smo u MVP-u to jasno naznačili i sa time upoznali Ministarstvo sigurnosti, odnosno nadležno Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje BiH, uz napomenu da ćemo ih pravovremeno obavijestiti u slučaju da dobijemo nove dodatne informacije'', rekli su iz Ministarstva.

Slična donacija iz UAE je, tvrde, bez ikakvih problema prihvaćena u Crnoj Gori i još nekim državama, prošla carinske i administrativne procedure i distribuirana prema građanima ovih zemalja kojima je pomoć i upućena putem ove privatne donacije.

''U ovakvim situacijama, institucije u čijoj je nadležnosti prijem pomoći za BiH, u našem slučaju Ministarstvo sigurnosti, pristupaju formiranju stručnog povjerenstva koja utvrđuje vrijednost zaprimljene pomoći i na osnovu tih parametara provodi administrativnu proceduru koja je predviđena za ovu vrstu robe'', kazali su iz MVP-a.

Apeliraju na nadležne u Ministarstvu sigurnosti da što prije okončaju potrebne procedure i institucije BiH predstave kao učinkovit i funkcionalan sustav koji se ne bavi samim sobom, nego je na usluzi građanima i njihovim interesima, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close