Oblovina

BiH priprema zabranu izvoza

Dodatni razlog za usvajanje ove odluke predstavlja potencijalni poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 03. 2022. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pripremili smo odluku o zabrani izvoza oblovine iz BiH'', objavilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ovo je ministarstvo, kako je priopćeno, pripremilo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju u BiH i očuvanja šuma.

''Riječ je o odluci kojom se do kraja godine zabranjuje izvoz oblovine iz BiH. Odluku smo pripremili na temelju zaključaka zajedničkog sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i premijerima Republike Srpske i Federacije BiH. Očekujemo da će Vijeće ministara BiH u što skorijem roku usvojiti predloženu odluku'', poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Prema njegovim riječima, nakon negativnih posljedica pandemije Covid 19 i povećane potražnje za proizvodima drvoprerađivačke industrije, neophodno je sve raspoložive količine šumskih drvnih sortimenata usmjeriti prema domaćim drvoprerađivačima u cilju daljeg rasta i razvoja ovog sektora.

''U uvjetima nedostatka sirovine na tržištu, gospodarski subjekti iz Republike Srpske i Federacije BiH su ograničeni na proizvodnju određenih količina, sa sirovinom koju uspiju osigurati s tržišta. Zbog toga smatramo da je potpuno opravdano privremeno zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata, kako bi domaći drvoprerađivači bili u mogućnosti da osiguraju dovoljne količine ove sirovine za svoju proizvodnju'', naveo je ministar Košarac.

Naglasio je kako dodatni razlog za usvajanje ove odluke predstavlja potencijalni poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini.

''Ukrajina je jedna od najvećih izvoznika oblovine u svijetu. Postoje naznake da bi, zbog aktuelnih događanja u ovoj zemlji, moglo doći do velike potražnje za izvozom oblovine, što ne ide u prilog domaćim drvoprerađivačima. Naša namjera je da primarno razvijamo i unapređujemo domaće kapacitete i osiguramo uvjete da potrebne količine sirovine ostaju našim drvoprerađivačima'', zaključio je ministar Košarac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close