Namjenska industrija

Još metaka za izvoz: Igman pokreće novu liniju

Igman je u protekloj poslovnoj godini proizveo streljivo u vrijednosti od 151 milijun KM, te u odnosu na 2020. godinu, povećao izvoz za 12 posto.
Gospodarstvo / Industrija | 07. 03. 2022. u 14:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prisustvovali su danas svečanoj sjednici Nadzornog odbora fabrike za proizvodnju oružja i streljiva „Igman“ d.d. Konjic, a povodom obilježavanja 72. godišnjice postojanja ove kompanije.

Priopćeno je da je ovo gospodarsko društvo iz oblasti namjenske industrije, koje je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH sa 51 posto dionica, te stopostotni izvoznik na svjetsko tržište, zabilježilo još jednu uspješnu godinu poslovanja.

''Igman u Konjicu potvrđuje kako se uspješno vodi i razvija kompanija. Proizvodnja i proizvodi se prilagođavaju potrebama svjetskog tržišta, prate se trendovi, modernizira tehnologija, te povećava broj zaposlenih. Danas smo se uvjerili da su proizvodni kapaciteti tvornice popunjeni do kraja ove godine, a imali smo priliku vidjeti i novu proizvodnu liniju, što ukazuje da će i ova godina biti još jedna od uspješnih godina konjičkog Igmana. Stoga, čestitke upućujem menadžmentu, a posebno radnicima, njih 1380, bez kojih ne bi bilo moguće ostvarivati ovakve rezultate. Pred Igmanom je izvjesna i svijetla budućnost'', kazao je premijer Novalić. 

Na svečanoj sjednici Nadzornog odbora tvornice namjenske industrije istaknuto je da je Igman u protekloj poslovnoj godini proizveo streljivo u vrijednosti od 151 milijun KM, te u odnosu na 2020. godinu, povećao izvoz za 12 posto.

''Poslovni prihodi porasli su za 21,5% u odnosu na prethodnu godinu, a neto dobit u 2021. veća je za 34%. Pozitivni poslovni rezultati otvaraju nam mogućnosti za nove investicije. Kupovinom nove opreme za proizvodnju streljiva kalibra 7.62 mm planirano je povećanje kapaciteta za 50 milijuna komada tog kalibra, a u planu je da se na postojećoj opremi rade novi programi lovačkog i pištoljskog streljiva. Također, razvojem komercijalnog programa i u 2022. strateški nastavljamo ulagati u marketing'', kazao je direktor „Igmana“ Đahid Muratbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close