Zabrinjavajuće

BBC napravio prilog o tihom ubojici u BiH

BBC navodi da BiH ima drugu najveću stopu smrtnosti uzrokovanu zagađenjem zraka.
Gospodarstvo / Industrija | 19. 11. 2017. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija

Ekipa britanskog medijskog servisa BBC posjetila je Bosnu i Hercegovinu kako bi napravili prilog o sve većem problemu koji ima naša zemlja, a to je zagađenost zraka, koja je u velikoj mjeri uzrokovana industrijom uglja.

Tako BBC donosi prilog iz naselja Divkovići kod Tuzle, gdje mještanin Goran Stojak priča kroz što prolazi stanovništvo tog kraja i kakve zdravstvene posljedice imaju zbog enormnog zagađenja, piše Klix.ba.

Nakon odluke SAD-a da odustane od sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu, Europska unija je postala svjetski lider u smanjenju emisije fosilnih goriva. Ipak, zemlje poput BiH, koje nastoje da postanu dio EU, imaju ogromno zagađenje zraka.

Naša zemlja se u velikoj mjeri oslanja na industriju uglja, kao jeftinijeg energenta, u odnosu na uvoz plina iz Rusije, što sve utječe na zagađenje, a u krajnjoj mjeri i na lokalnog stanovništva.


BBC navodi da BiH ima drugu najveću stopu smrtnosti uzrokovanu zagađenjem zraka, odmah iza Sjeverne Koreje. Razlog za to je pretjerano oslanjanje BiH na ugalj kao izvor energije. Samo tuzlanska termoelektrana sagori tri milijuna tona uglja svake godine. Ipak, navode da je najviše zabrinjavajuća činjenica što se toksični otpad odlaže nedaleko od naseljenih mjesta.

Tako mještani u Tuzli i okolini navode da u zimskom periodu ne mogu otvoriti prozore čak i po petnaest dana zbog prevelikog zagađenja. Nadležni u ministarstvu okoliša nisu odgovarali BBC-vom novinaru na zahtjeve za intervju.

Kopirati
Drag cursor here to close