Veliki interes

Đokić: Iskoristiti ugalj jer je to važan resurs BiH

Gospodarstvo / Flash | 26. 10. 2016. u 11:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina kao i ostale zemlje u regiji ima veliki interes u modernizaciji sektora rudarstva'', kazao je veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, dodajući da je to razlog zbog kojeg na konferenciji "Great UK - Western Balkans Mining Business Exchange" koja se održava danas u Sarajevu, prisustvuje devet kompanija iz Velike Britanije koje će ponuditi svoje znanje te ocijeniti mogućnosti investiranja da bi se sektor rudarstva u BiH učinio što efikasnijim i boljim za okoliš.

''Ove britanske kompanije posjeduju značajnu ekspertizu i vještine iz oblasti zaštite okoliša te financijskih i tehničkih kapaciteta te eksploatacije uglja, što bi moglo da bude od velikog značaja za BiH i ostale zemlje koje sudjeluju u konferenciji'', kazao je Ferguson.

Podsjetio je da u BiH postoje više britanskih kompanija koje operiraju na terenu, kao što su "Mineco" i "EFT" te izrazio nadu da će ubuduće u BiH biti prisutno više ovakvih kompanija koje će pomoći razvoj zemlje u ovom sektoru.

Britanski veleposlanik je istakao da je današnja konferencija još jedan znak partnerstva između Velike Britanije i BiH, kao i njihove posvećenosti ekonomskom razvoju i jačanju trgovine i investicija u našoj zemlji.

Ministar energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić mišljenja je da je konferencija veoma dobra prilika da se promoviraju potencijali rudarskog sektora oba bh. entiteta u kojima se nalaze značajna nalazišta minerala, a koja u sljedećem razdoblju mogu biti podloga za ubrzani rast ekonomije u cijeloj BiH.

Napomenuo je da u RS-u ima oko 550.000 milijuna tona rezervi različitih mineralnih sirovina, najviše uglja, te stoga smatra da bi se u sljedećim desetljećima trebali više posvetiti kvalitetnom iskorištavanju ove sirovine.

''U tom smislu već su poduzete neke aktivnosti posljednjih nekoliko godina, a jedna od njih je realizacija velikog energetskog projekta, rudnika i Termoelektrane "Stanari", koji je završen i nalazi se u komercijalnom radu'', kazao je ministar energetike, industrije i rudarstva RS-a.
Imajući u vidu da je cilj konferencije da BiH prikaže svoje najznačajnije potencijale u pogledu mogućnosti iskorištenja termoenergije, ali i drugih mineralnih sirovina, naglasio je da je ovo ujedno i prilika da se BiH promovira kao područje gdje se mogu realizirati dobre investicije i gdje će biti razvijen osjećaj sigurnosti za svakog investitora.

Naglasio je potrebu iskorištenja uglja kao važnog resursa BiH jer država je više decenija bila "uspavana" u pogledu realizacije viših faza iskorištenja ove sirovine.

Izrazio je uvjerenje da Vlada RS-a i Vlada Federacije BiH zajedničkim aktivnostima i kroz ovakve vidove promocije u budućnosti mogu osigurati mnogo više investicija u sektoru rudarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close