Jednoglasno

Alžirska deklaracija naglasila važnost plina kao globalnog energenta

''Alžirska deklaracija je jednoglasno prihvaćena. Ona je pozitivna, uključujuća, sadržajna i gleda u budućnost'', rekao je glavni tajnik GECF-a Mohamed Hamel.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 03. 2024. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Zemlje članice Foruma zemalja izvoznica

Šefovi država i vlada zemalja članica Foruma zemalja izvoznica (GECF) jednoglasno su u subotu donijeli deklaraciju kojom su naglasili važnost prirodnog plina kao izdašnog i fleksibilnog energenta te podcrtali važnost održivog gospodarenja i stabilnih komercijalnih plinskih aranžmana.

''Alžirska deklaracija je jednoglasno prihvaćena. Ona je pozitivna, uključujuća, sadržajna i gleda u budućnost'', rekao je glavni tajnik GECF-a Mohamed Hamel.

Suradnja i koordinacija

Dokument naglašava apsolutna i stalna suverena prava članica foruma nad vlastitim izvorima prirodnog plina, kazao je.

Potpisnici ističu da će se deklaracijom ojačati uloga foruma te poticati korištenje resursa prirodnog plina u državama članicama, promičući održivi razvoj koji koristi podjednako proizvođačima i potrošačima.

Naglašena je važnost suradnje i koordinacije među državama članicama za razvoj istraživanja, inovacija i prijenosa znanja i tehnologija povezanih s prirodnim plinom.

''U deklaraciji piše da je izuzetno važno osigurati potražnju za prirodnim plinom i uspostaviti transparentne i nediskriminirajuće zakonske i regulatorne okvire, uz predvidljive energetske, trgovinske, fiskalne i ekološke mjere'', kazao je Hamel.

Istaknuta je i važna uloga prirodnog plina u lancu vrijednosti petrokemijske, ali i općenito kemijske industrije, uključujući industriju gnojiva.

Napomenuta je i važnost srednjoročnih i dugoročnih ugovora o prirodnom plinu te pravednih i stabilnih cijena kao i stalnih ulaganja u područja prirodnog plina za povećanje energetske sigurnosti i podršku razvoju otpornih energetskih sustava.

Dugoročni ugovori

Deklaracija promiče prirodni plin kao izdašni, dostupni, fleksibilni i pouzdani izvor energije, uz iskorištavanje i razvoj tehnologija prirodnog plina koje su ekološki prihvatljivije, učinkovitije i održivije.

Podupire se i temeljna uloga dugoročnih ugovora o prirodnom plinu uz određivanje cijena prirodnog plina na temelju indeksa nafte i naftnih derivata, kako bi se osigurala stabilnost ulaganja u razvoj izvora prirodnog plina.

Šefovi država i vlada pozdravili su pridruživanje Mozambika i Mauritanije te zahtjev za članstvom Senegala.

Forum se održao od 29. veljače do 2. ožujka. Prvog dana su se sastali energetski stručnjaci koji su izradili nacrt Alžirske deklaracije, dok su drugog dana o nacrtu raspravljali ministri država članica GECF-a.

GECF ima 12 stalnih članica - Alžir, Boliviju, Egipat, Ekvatorijalnu Gvineju, Iran, Libiju, Nigeriju, Katar, Rusiju, Trinidad i Tobago, Ujedinjene Arapske Emirate, Venezuelu te sedam članica promatrača - Angolu, Azerbajdžan, Irak, Maleziju, Mauritaniju, Mozambik i Peru.

Kopirati
Drag cursor here to close