U 27 firmi

Džindić: Nitko od 25 tisuća radnika neće dobiti otkaz

''Naši planovi su malo modificirani i mi ćemo, ako ovo ne potraje dugo, do kraja ove godine sve naše planove ispuniti sto posto'', kazao je Džindić.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 04. 2020. u 17:17 Fena
Obraćanje ministra Džindića

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je u ponedjeljak da je pod nadzorom ili monitoringom ovog ministarstva 27 gospodarskih društava u kojima je izravno zaposleno 25.000 radnika.

''Nije upitno niti jedno radno mjesto. Vlada FBiH je opredijeljena da će svih tih 25.000 radnika i dalje ostati zaposleni i da ćemo zajedno sa njima prebroditi ovu zaista tešku situaciju'', kazao je Džindić prilikom redovitog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Naveo je da su uslijed ove situacije svi planovi vezani za namjensku industriju, pa i druga poduzeća koja su u nadležnosti ovog ministarstva malo promijenjena i korigirana s obzirom na to da nismo jedini pogođeni ovom pandemijom.

''Naši planovi su malo modificirani i mi ćemo, ako ovo ne potraje dugo, do kraja ove godine sve naše planove ispuniti sto posto'', kazao je Džindić.

Što se tiče energetskog sustava Federacije BiH, Džindić je potvrdio da je stabilan i siguran, te da se radi po planovima koji su definirani u 2019. i na osnovu tog dvogodišnjeg plana, sustav funkcionira bez ijedne sekunde kašnjenja.

''Federacija BiH u ovim kriznim situacijama nije niti jedne sekunde ostala bez kontinuiranog i sigurnog snabdijevanja električnom energijom. Također svi rudnici i Termoelektrane funkcioniraju bez ijedne minute zastoja i Termoelektrane imaju dovoljnu količinu uglja na depoima'', kazao je Džindić, te pozdravio sve rudare i zahvalio im na velikoj žrtvi koju podnose u ovim trenucima.

Kada je riječ o proizvodnji i distribuciji električne energije, analize pokazuju da je u ožujku došlo do smanjenja potrošnje oko četiri posto u industriji, te povećanja oko četiri posto u domaćinstvima što je logično s obzirom na situaciju.

Snabdijevanje plinom je također stabilno i sigurno. Džindić je podsjetio da je kompanija BH-Gas prošli tjedan donijela odluku o smanjenju cijene prema industriji i to je već završeno uz potvrdu Nadzornog odbora.

Džindić je dodao da su dobili informaciju od BH-Gasa da ima elemenat da se uradi još jedna kalkulacija kako bi u sljedećih sedam dana izašli s prijedlogom prema Vladi FBiH za dodatno smanjenje cijene plina prema domaćinstvima.

Namjenska industrija danas, kako je kazao, funkcionira onako kako je planirano, firme imaju dezinfekcijske tunele i radnici su zaštićeni kako je propisano. TRZ Hadžići i Zrak Sarajevo su razdoblju od dva tjedna iskoristile da preorijentiraju dio svoje proizvodnje i danas uspješno proizvode zaštitne maske i vizire za policajce i zdravstvene radnike.

Kopirati
Drag cursor here to close