BH novinari

Otkazi i u bh. medijima: Ili rješenja ili bojkot press konferencija

Sa žaljenjem i prosvjedom BH novinari su, navode, primili informaciju o otkazu ugovora o radu značajnom broju novinara i drugih medijskih djelatnika u kompaniji Oslobođenje
Gospodarstvo / Posao | 13. 04. 2020. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge BH novinari poziva medijske poslodavce u BiH, vlasnike medija i članove uprave da zaustave otpuštanja novinara i drugih medijskih djelatnika, kao ekonomsku mjeru i odgovor na financijsku krizu unutar medijske industrije, izazvanu epidemijom koronavirusa i drastičnim smanjenjem komercijalnih i drugih prihoda, priopćeno je u ponedjeljak iz udruge. 

Sa žaljenjem i prosvjedom BH novinari su, navode, primili informaciju o otkazu ugovora o radu značajnom broju novinara i drugih medijskih djelatnika u kompaniji Oslobođenje, kao i najavu sličnih postupaka  u  najmanje 10 medijskih kuća iz različitih dijelova države.

BH novinari pozivaju vlasnike i Upravu Oslobođenja da još jednom preispitaju svoju odluku, te pokušaju zadržati ljude, a tražiti druge, alternative načine prevladavanja financijskih teškoća.

''Svjesni smo potpuno činjenice da, kao udruga novinara, nemamo zakonskih ovlasti niti možemo određivati vlasnicima medija, pa tako ni vlasnicima Oslobođenja, kakve će ekonomske mjere donositi, ali možemo zahtijevati da smanjene broja zaposlenih, ako je nužno, bude provedeno na zakonit način, bez diskriminacije, u konzultaciji sa sindikatom zaposlenika i uz punu zaštitu radnih i socijalnih prava novinara'', priopćeno je.

Upravni odbor BH novinara upozorava također kako smanjenje broja zaposlenih u medijima može samo privremeno zaustaviti ili odgoditi ekonomski kolaps koji prijeti svim medijima u BiH u sljedećih pola godine. Krizni stožeri, vlade na svim razinama ili nadležne medijske organizacije još uvijek nisu donijele hitne mjere za ekonomski spas medijske industrije i očuvanje javne funkcije medija, što je, tvrde, bila njihova zadaća.

Video: Reagiranje i Društva novinara BiH

''Zbog toga rezolutno pozivamo nadležne vlade, medijske institucije i međunarodne donatore da formiraju fond za hitnu pomoć medijima, čija će sredstva omogućiti produkciju profesionalnih i raznovrsnih medijskih sadržaja u javnom interesu. Od proglašenja izvanrednih okolnosti i stanja nesreće u BiH, mediji i novinari su bili servis svih građana i ključni prenositelji informacija u vezi sa epidemijom koronavirusa, a da vlasti nisu ničim pokazale da su spremne pomoći medijima da financijski opstanu'', navode iz udruge.

Ukoliko to ne urade u najskorije vrijeme, BH novinari će, tvrde, pozvati medije na bojkot svih press konferencija i događaja koje organiziraju nadležne vlasti i krizni stožera u BiH, priopćeno je iz Upravnog odbora BH novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close