Priprema sve skuplja

VIDEO - Zimnica isplativa samo ako imate svoje povrće

U mnogim domovima mirisi jeseni i priprema zimnice ove godine će izostati zbog visokih troškova. Povrće je skupo, pa se mnogi odlučuju da preskoče pripremu zimnice.
Gospodarstvo / Flash | 11. 10. 2023. u 07:38 BHRT
Priprema zimnice sve skuplja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je do prije nekoliko godina priprema zimnice bila tri puta jeftinija od gotovih proizvoda, zbog velikog povećanja cijenа povrća, ove godine situacija je obrnuta.

Domaćice kažu da je pravljenje zimnice isplativo samo u slučaju da imate svoje povrće.

U mnogim domovima mirisi jeseni i priprema zimnice ove godine će izostati zbog visokih troškova. Povrće je skupo, pa se mnogi odlučuju da preskoče pripremu zimnice.

Nema zarade

I oni koji imaju svoje povrće kažu da je to samo jedan u nizu troškova pripreme zimnice kojih su, samo naizgled, oslobođeni.

"Ja što imam svoje mada sam i ja to platila da usijem, ali opet kažem, to je moje, tako se izvlačim, a da imaš neku zaradu, nemaš", kaže domaćica iz Janje Mira Karajčević.

"Dok napraviš ovamo sirće, so, šećer, sve je to... i tegla je skupa, tegla je tri marke i poklopac za teglu i ima tu troškova velikih", navodi domaćica iz Trnjaka Ljiljana Lazić.

Ipak, zimnica je jedna od stvari za koju neki ne gledaju računicu. Priprema zimnice je tradicija koja se čuva i njeguje, kažu vrijedne semberske domaćice koje su se u Bijeljini okupile na petom ''Karavanu zimnice''.

Domaće nema zamjenu

"Ni za što se ne može mijenjati domaće, mi smo pravili u našem udruženju ajvar, prodali smo ne znam koliko i svi dođu kažu ovo se ne može opisati koliko je ukus dobar", ističe Ramiza Bogaljević iz Udruženja žena Žena, Janja.

"Mi se više tu potrudimo i tu je više ručni rad i gledamo da ne stavljamo konzervans ni vinobran u naše proizvode", navodi Dževdana Hamzić.

"To su ljudi koji se u svom obiteljskom domu trude da podijele ono što proizvedu i prave sebi za ishranu", smatra organizatorica Karavana zimnice Helena Stojić.

Ekonomski problemi sa kojima se građani suočavaju prepolovili su pripremu zimnice u odnosu na ranije godine, a zbog modernog načina života ovaj posao je sve više tradicija, a sve manje potreba.

Kopirati
Drag cursor here to close