borba

Žene Ženama: Jedinstvena porodiljna naknada za sve žene

Gospodarstvo / Flash | 13. 01. 2016. u 11:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Žene ženama, u suradnji s HUG Žena Trnova, pokreće kampanju "(Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH" u namjeri da ukažu na važnost rješavanja pitanja porodiljskih naknada na području Federacije BiH i podizanje nadležnosti za tu oblast s županijskog na federalni nivo.

U priopćenju za javnost navodi se da ta kampanja ima za cilj donošenje nove regulative o porodiljskim naknadama, koja će biti jedinstvena za sve žene na federalnom nivou te osnivanje fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljskih naknada.

#porodilje #naknada #nediskriminacija

Posted by NEdiskriminacija porodilja u FBiH on 13. siječnja 2016

''Očekujemo donošenje zakona o zaštiti obitelji s djecom na federalnom nivou, izmjene u članu 68. novog Zakona o radu FBiH, stav 1 (porodilja prima prosjek svoje plaće) i stav 2 (dopuna do pune plaće porodilje ide na teret poslodavaca), eliminaciju diskriminacije porodilja po različitim osnovama, podizanje nadležnosti za naknade porodiljama s nivoa županije na federalni nivo te formiranje federalnog fonda za isplatu porodiljskih naknada'', navodi se.

S ciljem podizanja svijesti najavljuju i online kampanju na facebooku, a namjera je povezati sve zainteresirane strane da se uključe u rješavanje problema porodiljskih naknada na području FBiH - navode iz Udruženja i dodaju da facebook page nosi ime NEdiskriminacija porodilja u FBiH.

Iz Udruženja podsjećaju da „iako je trajanje porodiljskog odsustva u FBiH dosta napredno riješeno i definira ga kao neprekidan period od godinu dana, osnovni problem ostaje pitanje neadekvantnih porodiljskih naknada, zbog čega veliki broj, ako ne i većina, žena u praksi ne koristi pravo na odsustvo s posla u tom vremenskom periodu, jer obitelj takav financijski teret ne mogu podnijeti“.

''Aktualni Zakon o radu ne obavezuje poslodavce na isplatu razlike plaće. No, dok je to pitanje u javnom sektoru definirano kolektivnim ugovorima, isplaćivanjem razlika iz proračuna i javnih fondova, u privatnom se prepušta volji poslodavca'', navode iz Udruženja "Žene ženama".

Kopirati
Drag cursor here to close