Postignut dogovor

Zemlje naftnog kartela do kraja mjeseca zamrzavanju proizvodnje nafte

Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2016. u 19:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kuvajtski guverner u OPEC-u Nawal Al-Fuzaia je izjavio u utorak da će zemlje naftnog kartela i ostali proizvođači krajem travnja ove godine postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte, javlja Agencija Anadolija.

Inače, ovaj dogovor je potreban zbog niske cijene nafte od ispod 40 dolara po barelu.

Al-Fuzaia je tijekom obraćanja u ministarstvu nafte Kuvajta kazao da su zemlje članice OPEC-a i još nekoliko država zainteresirane za zamrzavanje proizvodnje na istoj razini cijene kao u veljači.

Naglasio je kako su ipak pregovori o tome u tijeku i kako će više informacija biti poznato krajem mjeseca.

Istaknuo je da Iran usporava postizanje dogovora o zamrzavanju proizvodnje u cilju da ponovo vrati novac koji je izgubio tijekom sankcija.

S druge strane, vodeći izvoznik nafte Saudijska Arabija će zamrznuti proizvodnju ako drugi ključni proizvođači, uključujući Iran, poduzmu sličnu mjeru. Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u intervjuu za američki "Bloomberg" je početkom travnja potvrdio da će Saudijska Arabija zamrznuti proizvodnju nafte ako drugi ključni proizvođači postupe isto.

"Ako se sve zemlje slažu sa zamrzavanjem proizvodnje, mi smo spremni. Ali, ako se pojavi netko i odluči da podigne proizvodnju, onda ni mi nećemo odbaciti nijednu priliku koja nam se ukaže", rekao je saudijski princ.

Dužnosnici OPEC-a će se sastati 17. travnja u Kataru kako bi pregovarali o predloženom zamrzavanju proizvodnje i jačanju cijene nafte koja je pala za preko 100 dolara po barelu u 2014. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close