Godišnje

Željeznice na teretnom prometu zarade 30 mlijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 10. 11. 2016. u 13:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Željeznica FBiH Enis Džafić izjavio je danas u Sarajevu da je analiza Svjetske banke (WB)pokazala da su Željeznice FBiH najbolje poduzeće u toj djelatnosti u regiji i da prevoze 20 posto tereta po kilometru pruge iznad europskog prosjeka.

Dodao je i da je navedeno da poslovanje teretnog željezničkog prometa godišnje ostvaruje dobit od 30 milijuna KM.

''Smatramo da je postojeća organizacijska struktura u ŽFBiH potpuno opravdana za nastavak ovakvog poslovanja s aspekta tehničko-tehnološkog procesa rada'', rekao je Džafić.

Istaknuo je da Željeznicama godinama pravi problem nedovoljno sufinanciranje infrastrukture i putničkog željezničkog prometa od Vlade FBiH, koja je po zakonu dužna da to radi, a zbog čega putnički promet bilježi gubitke.

Džafić je kazao da je analiza Svjetske banke također pokazala da je neopravdano više ulagano u infrastrukturu cestovnog prometa nego u željeznicu koja godišnje preveze oko devet milijuna tona robe, dok cestama bude prevezeno oko 4,4 milijuna tona robe.

Smatra da je neopravdana teza o potrebi ukidanja putničkog željezničkog prometa, budući da ŽFBiH imaju devet garnitura "talgo" vlakova koje su puštene u promet i predstavljaju najsavremeniji vozni park u regiji.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić naglasio je da bez željeznice nema ni gospodarstva i da se slaže da Vlada FBiH treba znatno podići nivo sufinanciranja ŽFBiH, bez obzira na gubitke koje su ostvarivali ne svojom krivicom.

Kopirati
Drag cursor here to close