Mjere

Zbog štednje energije skraćeno radno vrijeme restorana, hotela i pijaca

"Svi restorani, hoteli i pijace bit će zatvoreni širom zemlje od 20.30, a svadbene sale od 22 sata", rekao je Asif.
Gospodarstvo / Flash | 04. 01. 2023. u 09:59 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pakistan je uveo više mjera skraćenja vremena poslovanja u okviru Nacionalnog plana za očuvanje energije jer se nacija od 220 milijuna ljudi suočava s iscrpljivanjem deviznih rezervi i energetskom krizom, javlja Anadolija.

Ministar obrane Khawaja Asif predstavljajući plan, nakon sjednice Vlade kojom je predsjedavao premijer Shehbaz Sharif, rekao je da vlada uvodi određene mjere da bi osigurala pravilno korištenje nacionalnih resursa.

E-bicikla

"Svi restorani, hoteli i pijace bit će zatvoreni širom zemlje od 20.30, a svadbene sale od 22 sata", rekao je Asif i dodao da će to godišnje uštediti oko 62 milijarde rupija (274 milijuna dolara).

Ministar je rekao da je vlada odlučila i da uvede e-bicikle u zemlji što bi pomoglo uštedi oko 3 milijarde dolara godišnje u potrošnji goriva.

"Motocikli koji rade na benzin polako će se izbaciti iz upotrebe. Već smo uvozili e-bicikle i započeli pregovore sa motociklističkim kompanijama za modifikaciju postojećih. Ovo će nam pomoći da uštedimo oko 86 milijardi rupija (380 milijuna dolara)", rekao je Asif, a prenosi državna agencija Associated Press Pakistana.

Vladajuća elitna klasa treba da se žrtvuje

U međuvremenu, premijer Sharif je ministarstvima i odjelima federalne vlade da osiguraju smanjenje potrošnje energije u uredima za 30 posto.

Poslovna zajednica odbacila je vladinu odluku da zatvori poduzeća u 20.30, rekavši da su takve odluke u prošlosti nisu dale rezultate.

"Ova odluka neće mnogo pomoći u uštedi energije", izjavio je Atiq Mir, predsjednik All Karachi sindikata trgovaca, a prenosi dnevnik Express Tribune.

Dodao je da bi vladajuća elitna klasa trebalo da se žrtvuje umjesto da prebacuje teret na javnost.

Pakistan se trenutno bori s energetskom krizom, unutarnjom političkom nestabilnošću i iscrpljivanjem deviznih rezervi koje su izazvale ogromnu inflaciju u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close