Gubitak

Zbog poskupljenja i nedolaska turista i dijaspore u BiH velik pad prodaje cigareta

Prema nekim istraživanjima, ukupan gubitak BiH, kada je riječ o duhanu, iznosi više od milijardu maraka...
Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2021. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U odnosu na standard stanovništva, cigarete u BiH najskuplje su u Europi, a zbog pogrešne trošarinske politike kada je duhan u pitanju, vrijednost "crnog tržišta" duhana premašila je onu legalnoga tržišta, što je postalo jedan od važnijih ekonomskih problema s obzirom na to da su gubici za državu i industriju ogromni. U BiH je, kada je riječ o trošarinama na cigarete, najveći namet u Europi jer s trošarinom od 90,50 eura na 1000 komada cigareta država od prosječne cijene cigareta od 5 KM sebi uzme gotovo 4,50 KM.

Zbog takve trošarinske politike prihodi od trošarina na duhan znatno padaju, a da taj pad ne prati smanjenje broja pušača. U 2020., prema službenim podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, prikupljeno je 157 milijuna KM prihoda na duhan manje nego u istom razdoblju 2019., prenosi Večernji list.

Katastrofalna prodaja

Prema nekim istraživanjima, ukupan gubitak BiH, kada je riječ o duhanu, iznosi više od milijardu maraka s obzirom na to da gotovo 60% tržišta čini ilegalna zona, gdje krijumčari godišnje zarade više od 400 milijuna KM. Loša prodaja cigareta, koja je zabilježena u 2020., nastavljena je i u ovoj godini.

Kako doznaje indikator.ba. u prvom tromjesečju 2021. došlo je do velikog pada naplaćenih trošarina na duhanske prerađevine u BiH za gotovo četvrtinu, a čemu je presudilo više razloga.

Na katastrofalno lošu prodaju cigareta utjecala je, medu ostalim, odluka malobrojnih velikih duhanskih kompanija o povećanju maloprodajnih cijena najjeftinijih kategorija cigareta u 2020. i 2021. Duhanske kompanije povećale su cijene cigareta početkom 2021. u prosjeku za 1,6%. Kako navode iz UNO-a BiH u svojoj analizi. osim cijena. na ogroman pad potrošnje cigareta kod nerezidenata (dijaspora, turisti, osobe u tranzitu, osobe u pograničnom pojasu) djelovale su restrikcije u kretanju građana između zemalja koje su uvedene u vrijeme pandemije COVID-19.
Ostali čimbenici pada potrošnje duhanskih prerađevina u vezi s pandemijom su rastući broj oboljelih s respiratornim oboljenjima, odljev stanovništva iz BiH i nemogućnost njihova posjeta BiH.

Ograničenje unosa

Na prodaju cigareta nerezidentima u BiH u prvom tromjesečju 2021. negativno su utjecale i odluke Hrvatske i EU o ograničenju unosa cigareta iz trećih zemalja. Nabrojeni čimbenici, uz visoku statističku osnovicu iz prvog tromjesečja 2020., kumulativno su doveli do velikog pada naplaćenih trošarina na duhanske prerađevine u prvom tromjesečju 2021. od -24,2%, što predstavlja pogoršanje u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. - navode iz UNO-a BiH.

Ekstremno visoka statistička osnovica, kako kažu, zabilježena je u prvom tromjesečju 2020. s obzirom na to da pojavom koronavirusa duhanske kompanije nisu revidirale poslovne planove, što je rezultiralo povećnjem količina trošarinskih markica te, posljedično, većim uplatama trošarina u ožujku 2020. Razmjere pada najbolje oslikava podatak da je u 2009., kad je BiH započela usklađivanje oporezivanja trošarinama duhanskih prerađevina s legislativom EU, ukupno izdala 534.8 milijuna trošarinskih markica, dok je 2019. UNO izdao 227.3 mil. trošarinskih markica za obilježavanje cigareta. Taj pad nastavio se i u 2020., kada je UNO u 11 mjeseci izdao 175,1 mil. komada trošarinskih markica.

Kopirati
Drag cursor here to close