PDV

Zbog logike BiH gubi 300 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 20. 12. 2016. u 11:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potrebno je što prije izmijeniti član 94. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), odnosno brisati točku D navedenog člana da bi se omogućilo zaključivanje bilateralnog sporazuma o primjeni principa reciprociteta pri povratu PDV-a s 12 zemalja, kao što su Hrvatska, Slovenija, Švicarska, Turska, Italija, Mađarska, Slovačka, Češka, poručilo je Udruženje poslodavaca u FBiH (UPFBiH).

''Sporna odredba glasi: "Dostaviti dokaz o izvozu dobara". Ovo znači da kada stranac, koji na službenom putu ima troškove smještaja u hotelu u BiH, da bi ostvario pravo na povrat PDV-a mora dokazati da je uslugu noćenja izvezao, što je nemoguće. Ili, kako će strani kamion koji je kupio gorivo u BiH dokazati da je gorivo izvezao, ili kako će stranac koji je učesnik neke konferencije u BiH za koju mora platiti kotizaciju dokazati da je kotizaciju izvezao. Dakle, ova odredba je prije svega apsolutno neprimjenjiva u praksi, totalno nelogična i potpuno van vremena, a istovremeno, ništa slično ne poznaje legislativa niti jedne države regije, niti EU'', rekao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu zamjenik predsjednika Skupštine UPFBiH Mirko Vincetić.

Kaže kako je spomenuta odredba potpuno suprotna Direktivi 8 i 13 EU koja promovira povrat PDV-a stranim pravnim subjektima.

Za izmjenu te odredbe, kako ističe Vincetić, izjasnila se većinska poslovna zajednica države BiH: UPFBiH, Gospodarska komora FBiH, Privredna komora RS-a, Udruženje poslodavaca RS-a, VTKBiH, Vijeće stranih investitora BiH, te Udruženje prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport RS-a.

''Izmjenu sporne odredbe je tražila i Ekspertna grupa EU u okviru Twinning programa EU, koja je imala zadatak da pomogne Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje u harmonizaciji propisa iz oblasti neizravnih poreza (PDV, carine, trošarine). Rad grupe je koštao dva milijuna eura, a mandat grupe je završen prije dvije godine'', dodao je Vincetić.

Također je naglasio da ta ''sporna odredba'' donosi izravnu štetu proračunu BiH po osnovu negativnog salda odliva novca za vraćanje PDV-a stranim pravnim subjektima za izlaganje na sajmovima u BiH, te da bh. kompanije ne mogu izvršiti povrat PDV-a za izlaganje na sajmovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, itd.

Po njegovim riječima, ova odredba negativno utječe i na strane investitore koji već posluju u BiH, a izuzetno negativno utječe na potencijalne strane investitore.

''Na ovaj način, za deset godina koliko se primjenjuje Zakon o PDV-u, proračun BiH je manji za 200-300 milijuna KM, a gospodarstvo je oštećena za više od milijardu KM. Odnosno, BiH bi profitirala za oko milijardu i pol KM, a taj iznos je veći od 50 posto kompletnog aranžmana MMF-a, sredstava potrebnih za financiranje dvije trećine autoputa u BiH, sredstava potrebnih za financiranje oko pet tisuća radnih mjesta, dva puta veći od duga za oba entitetska fonda zdravstvenog osiguranja i četiri puta veći od duga za oba entitetska mirovinska fonda'', rekao je direktor UPFBiH Mladen Pandurević.

Safudin Čengić, član Izvršnog odbora UPFBiH je kazao da npr. kompanija Centrotrans Eurolines mora plaćati PDV ''za svaku teritoriju koju njeni autobusi prođu'' , a brisanjem spomenutog člana i bh. kompanije bi mogle izvršiti povrat PDV-a u stranim zemljama. Čengić kaže da će Centrotrans samo u BiH u ovoj godini ukupno uplatiti oko 560.000 KM PDV-a.

Kopirati
Drag cursor here to close