Crkavica

Zavod će za mirovine novac posuđivati od firmi

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2016. u 10:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U trenutku kada je Federalni zavod MIO doživio strahovit udar s novih skoro 16.000 umirovljenika te kada još nema sklopljenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) primorani smo donositi kratkoročna rješenja koja će stabilizirati fond te omogućiti neometanu isplatu mirovina'', izjavio je za Dnevni avaz federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Dodatno je pojasnio dogovor s prekjučerašnjeg sastanka čelnih ljudi FBiH, gdje je dogovoreno da svibanj bude mjesec prijeko potrebne stabilizacije Zavoda MIO kako bi od lipnja isplata mirovina tekla dinamikom koju su udruženja umirovljenika dogovorila s Vladom FBiH.

''Poznato je da se do kraja 2015. prijavilo 15.700 umirovljenika, što je duplo više od onoga što je praksa. Tako je stvoreno dodatno opterećenje za fond na mjesečnoj razini od oko pet milijuna KM. Ova sredstva valja nadomjestiti. Najvjerojatnije ćemo to ponovo uraditi dosadašnjom praksom posuđivanja od federalnih javnih poduzeća'', rekao je Drljača.

Napomenuo je kako će ubrzo Zavod MIO moći nakon izmjena Statuta ove institucije zaključivati ugovore o nekoj vrsti zaduženja s izrazito povoljnom kamatnom stopom, što je srednjoročno rješenje koje će biti potrebno do kraja godine.

Dodao je kako će Vlada u roku od 60 dana napraviti zakonske izmjene radi efikasnije naplate duga poreznih obveznika koji duguju enormna sredstva za doprinose, a na što se obvezala na posljednjoj sjednici.

''Naš najveći prioritet od kojeg ne odstupam je da omogućimo redovne isplate mirovina, da zaštitimo interese umirovljenika. Jedna od osnovni postavki Vlade je da mirovine ni u kojem slučaju ne smiju biti smanjene. Od toga ne odstupamo'', poručio je Drljača u intervjuu za Avaz.

Inače, nakon sjednice Skupštine Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine održane u Fojnici, federalnim vlastima je poručeno kako su umirovljenici spremni na masovne prosvjede izaći u rujnu.

Kopirati
Drag cursor here to close