Udar na ekonomiju

Zatvaranje granica koštat će EU 470 milijardi eura

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2016. u 16:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukidanje Schengenskog sporazuma o otvorenim granicama u Europi koštalo bi ekonomije država članica EU najmanje 470 milijardi eura tijekom desetljeća, sudeći po njemačkoj studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Posljedice po trgovinu također bi koštale velike trgovinske partnere poput Sjedinjenih Država i Kine desetke milijardi eura svaku od dvije zemlje, navodi se u studiji Prognos instituta u ime Bertelsmann fondacije.

Slab ekonomski rast

Studija je objavljena u vrijeme kada je nekoliko europskih zemalja ponovo uvelo rigorozne granične kontrole kako bi suzbile masovni priliv izbjeglica, najveći val ljudi koji traži azil od Drugog svjetskog rata.

''Ako se europske granice ponovo zatvore, to će staviti još veći pritisak na ionako slabi europski ekonomski rast. Na kraju će građani biti ti koji će platiti račun'', izjavio je Aart De Geus, predsjedajući Bertelsmann fondacije.

Duža čekanja na granicama dovest će do gomilanja roba u skladištima i povećat će troškove osoblja za kompanije koje isporučuju robu točno na vrijeme, a pouzdano brzi priliv roba više se ne može garantirati, navodi se u studiji.

Njemačka i Francuska na gubitku

Na osnovu "optimističnog" scenarija, troškovi proizvodnje u EU porast će za jedan posto, obarajući bruto domaći proizvod (BDP) EU za 470 milijardi eura od 2016 do 2025. godine, tvrdi studija.

To će koštati Njemačku 77 milijardi eura, a Francusku više od 80 milijardi.

''Trend pada u trgovini i rasta cijena koštat će američku ekonomiju 91 milijardu eura tokom deset godina, a Kinu 95 milijardi eura u okviru istog scenarija'', tvrdi se u studiji.

Na osnovu "pesimističnog" scenarija, troškovi proizvodnje u prosjeku bi porasli za tri posto. To bi rezultiralo ekstra troškovima za EU od 1,4 trilijuna eura, uključujući 235 milijardi eura za Njemačku i 244 milijardi eura za Francusku, navodi se u studiji.

Schengenska zona omogućuje putovanje bez putovnica kroz 26 zemalja, od kojih je većina članica EU, i smatra s jednim od najvećih postignuća evropskog jedinstva, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close