Zastupnici predložili povećanje proračuna, Bevanda kaže da je to kršenje zakona

Gospodarstvo / Flash | 14. 12. 2016. u 17:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su na današnjoj sjednici u drugom čitanju Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2017. godinu, prema kojem su ukupni prihodi na nivou prethodnih godina i iznose 950 milijuna KM.

Prijedlog proračuna utvrdilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, a pripremilo Ministarstvo financija i trezora BiH i polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za razdoblje do 2019. godine radi provođenja mjera štednje u institucijama.

Osim funkcioniranja državnih institucija u kapitalnim izdacima predviđeno je izdvajanje sredstava za trajno rješavanje smještaja institucija da bi se smanjila izdvajanja za zakupnine. Za te objekte sredstva će biti osigurana iz klirinškog duga Rusije u visini od oko 22 milijuna KM.

Komisija za financije i proračun zastupničkog doma danas je podržala šest amandmana koje su na tekst Prijedloga zakona o proračunu predložili zastupnici Predrag Kožul (HDZBiH), te Dušanka Majkić i Nikola Špirić iz SNSD-a.

Na početku rasprave o proračunu problematizirano je to što nisu bili nazočni članovi Predsjedništva BiH, koji je predlagač ovog najznačajnijeg financijskog dokumenta, te je uslijedila petnaestominutna pauza, a potom je otvorena rasprava o proračunu.

Zastupnik Stranke demokratske stranke (SDA) Salko Sokolović predložio je nekoliko amandmana kojima bi se osiguralo povećanje proračuna i Globalnog financijskog okvira za nešto više od 35 milijuna KM.

Pojasnio je da se traži povećanje proračuna za 21,8 milijun KM Ministarstvu obrane kako bi plaće vojnicima, podčasnicima i časnicima povećale jer, Sokolović tvrdi, da su oni oštećeni prilikom donošenja Zakona o plaćama i naknadama.

Amandmani koji predlaže Sokolović uz podršku kolega iz Kluba Senada Šepića, Sadika Ahmetovića i Šemsudina Mehmedovića te zastupnika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmina Emrića predviđaju i povećanje izdvajanja za energiju i komunalne usluge te izdvajanje sredstava za Memorijalni centar Srebrenica.

Predviđa se i povećanje izdvajanja od tri milijuna za kvalitetnije rješavanje graničnih prijelaza, te povećanje izdvajanja za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) od 1.750.000 KM također za povećanje plaća policijskim službenima jer su državni službenici plaćeniji od njih.

Šepić i Emrić su pojasnili da postoji opravdana potreba za poboljšanje stanja na graničnim prijelazima i to na prijelazu Tržačka Reštela i Maljevac, a Šepić je još dodao da se ovim amandmanima zapravo traži bolja fiskalna odgovornost.

O ovakvom proračunu, smatra zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović, nema potrebe raspravljati jer će biti usvojen onako kako je predložen, dodajući da bez obzira na to treba ukazati na činjenicu da on nije ni razvojni, ne potiče natalitet ili obrazovanje, a u isto vrijeme nema ni utjecaja na ono što se događa u entitetima i županijama.

Problematizirao je i postojanje velikog broja institucija na nivou države, te je zatražio odgovor od nadležnih zašto se neke od institucije ne objedine poput Agencije za antidoping kontrolu i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja ocjenjujući da treba razmisliti o strukturama u ovim i ostalim institucijama.

No, ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda pozvao je zastupnike da ove amandmane ne podrže jer se njima traži povećanje izdvajanja sredstava za institucije, a da to proračunski korisnici nisu ni tražili.

Uz ocjenu da je proračun najsloženiji dokument svake zemlje, pojasnio je da bi usvajanje ovakvih amandmana značilo kršenje Globalnog fiskalnog okvira, ali i kršenje Zakona o Fiskalnom vijeću BiH.

Zastupnici će se o ovom dokumentu izjasniti nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda.

Kopirati
Drag cursor here to close