Ili imovina ili novac?

Zastava od zemalja bivše Jugoslavije traži imovinu vrijednu 15 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2015. u 15:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa Zastava vozila iz Kragujevca sudskim putem potražuje imovinu u Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini vrijednu oko 15 milijuna eura.

U Sloveniji i Bosni i Hercegovini, Zastava traži vraćanje ili novčanu nadoknadu za poslovni prostor, a u Crnoj Gori za zemljište u Bečićima, vrijedno 11 milijuna eura, piše Radio Slobodna Europa.

Prije raspada SFRJ, kragujevačka Zastava je u svim bivšim republikama kupovala zemljište, gradila poslovni prostor, hotele i druge objekte, a nakon raspada zajedničke države, primorana je svoja dobra tražiti sudskim putem, jer proces sukcesije previše dugo traje, a novonastale države izbjegavaju svoje obaveze.
Dragan Srejović, generalni direktor Grupe Zastava vozila kaže za Radio Slobodna Europa da je najveća vrijednost imovine za koju se traži nadoknada, zemljište u Bečićima u Crnoj Gori, na kome je u međuvremenu izgrađen hotel ''Splendid''.

''Zastava traži ili da joj se vrati zemljište u Crnoj Gori, u Bečićima, koje je 1963. i 1964. kupovala. Mi smo pokrenuli preko advokata sudski postupak, a procjena je da je vrijednost tog zemljišta oko 11 milijuna eura. Zbog toga tražimo da se plati adekvatna nadoknada za to. Mi imamo dokaze za sve to i kupoprodajne ugovore ovjerene u sudu u Crnoj Gori i smatramo da imamo puno pravo da tu imovinu zaštitimo'', kaže Srejović.

Pored zemljišta u Crnoj Gori Grupa Zastava potražuje i poslovni prostor na Viču u Ljubljani u Sloveniji u kome su se nekada, prije raspada Jugoslavije, izlagali i prodavali kragujevački automobili.

''U Sloveniji pokušavamo da se na neki način vrati ta imovina, jer je Zastava pravila objekte na Viču, koji prema našoj procijeni vrijede 2,3 milijuna eura. U Sporazmu o sukcesiji postoji odijel G, u kome se kaže da svako tko je imao neku imovinu na datum 31. 12. 1991. godine, da ta imovina treba ili da se vrati ili da se plati adekvatna nadoknada za to", objašnjava Srejović.

Prema navodima našeg sugovornika, Grupa Zastava ima vrijednu imovinu i u Sarajevu u kome je, također, svojim sredstvima izgradila poslovni prostor.

''U Sarajevu je vrlo slična situacija. Tamo imamo imovinu vrijednu oko 1,5 milijuna eura. Mi smo pokrenuli postupak kojim trebamo osigurati ili povratak imovine ili nadoknadu za nju. To su saloni za prodaju koje je Zastava sama izgradila i njihova je vrijednost procijenjena od službenog procjenitelja na 1,5 milijuna eura”, kaže Srejović.

Zastava je nakon raspada SFRJ uspela riješiti pitanja imovine u Hrvatskoj prodajom poslovnog prostora u Zagrebu i hotela u Pučišću na Braču. Također Zastava je prodala imovinu i u Makedoniji, hotel u Ohridu i objekte u Skoplju i Kumanovu, piše Radio Slobodna Europa.

Status imovine kragujevačke fabrike još uvijek nije reguliran na Kosovu, gdje je Zastava imala tvornicu za proizvodnju šasija ''Ramiz Sadiku' u Peći i pogon tvornice oružja u Klini.

Kopirati
Drag cursor here to close