“O.P.T.I.O.N.”

Zapošljavanje invalida: Nužno osnivanje ustanova za profesionalnu rehabilitaciju

Gospodarstvo / Flash | 13. 10. 2016. u 14:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Caritas Bosne i Hercegovine s partnerima Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" iz Mostara i NCM "Ivan Pavao II" je okviru projekta “O.P.T.I.O.N.” organizirao Konferenciju "Zapošljavanje osoba s invaliditetom", priopćeno je.

Konferencija je održana u Sarajevu 13. listopada 2016. u Multimedijalnoj sali TMP Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba. 

Cilj ovog događaja bila je razmjena iskustava i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom iz perspektive javnih ustanova, udruga, tvrtki i roditelja kao i aktualnih pitanja od interesa za osobe s invaliditetom.

Zaključci konferencije su: mogućnosti za socijalno poduzetništvo su velike ali na našim područjima još su nedovoljno istražene te treba uložiti dodatni napor u tom pravcu, osigurati primjenu zakonskih obveza poduzeća da upošljavaju osobe s invaliditetom ili da uplaćuju sredstva u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, neophodno je osnivanje ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i izražena je potreba za osnivanjem radnih centara jer je veliki postotak osoba s invaliditetom koji ne postižu radni učinak iznad 50 posto.

Na konferenciji su sudjelovali: doc. dr. sc. Davorka Topić Stipić, pročelnica Odsjeka socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Nejra Šabić, rukovoditelj Odjeljenja za podršku korisnicima Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, predstavnici Službe za zapošljavanje HNŽ, Roberta Del Prete, predstavnica Caritasa Italiana te Veselin Rebić, direktor TMP-a Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica. Moderator konferencije bila je Danijela Kegelj, predsjednica Udruge "Vedri osmijeh".

Projekt „O.P.T.I.O.N.” financira Europska unija. Ukupna vrijednost projekta je 136,970.70 EUR, od čega EU financira 99,000.00 EUR. Projekt provodi udruga Vedri osmijeh i Caritas Barske nadbiskupije u suradnji sa Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, Caritasom BiH i Udruženjem paraplegičara Bar. Sufinanciranje u iznosu od 33.470,70 EUR je osigurao Caritas Italiana. Projekt se provodi od 25.07.2015. do 25.11.2017 u Bosni i Hercegovini, odnosno 25.01.2018. u Crnoj Gori, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close