Komisija

Zakon se vraća Vijeću ministara da se usuglase s činjenicom da je 'bijeli kruh' ukinut

Gospodarstvo / Flash | 15. 03. 2016. u 16:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odlučila je na današnjoj sjednici da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH vrati Vijeću ministara BiH koje ga je predložilo.

Članovi Komisije prihvatili su zaključak kojim se zakon vraća predlagaču da bi ga uskladio s Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa i s poslovnicima oba doma PSBiH. Također, Vijeće ministara bi predloženi zakon trebalo uskladiti s ranije usvojenim Zakonom o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Nema vraćanja u prijedlog zakona

Član Komisije Damir Arnaut (SBBBiH) je kazao da je Vijeće ministara BiH predložilo da se takozvani 'bijeli kruh' ponovno uvede na šest mjeseci, nakon što je Parlamentarna skupština BiH potpuno ukinula 'bijeli kruh'

Dodao je da se predloženi zakon vraća Vijeću ministara BiH s nalogom da to usuglase s činjenicom da je 'bijeli kruh' ukinut.

''Ono što je najvažnije sada jeste da im se ovo vrati, da se uvaži činjenica da je 'bijeli kruh' ukinut, da nam se više nikada ne nađe u prijedlogu zakona'', naveo je Arnaut.

Član Komisije Šefik Džaferović (SDA) je kazao da ono što je danas bilo bitno za Komisiju jeste da tekst zakona koji je dobila treba uskladiti s aktualnim Zakonom o plaćama, 'jer je ovaj tekst zakona pisan i usvajan kao prijedlog na Vijeću ministara BiH prije nego što je Parlamentarna skupština BiH donijela odluku da ukine taj takozvani 'bijeli kruh'.

''Prije svega tu stvar treba uskladiti Vijeće ministara BiH kao i nekoliko drugih pravno-tehničkih popravki koje se trebaju napraviti. Ono što je za mene najvažnije u ovom trenutku kada je ovaj zakon u pitanju jeste činjenica da 'bijeli kruh' više ne može ući kao institut u institucije BiH niti u Zakon o plaćama'', istaknuo je Džaferović.

Vraćanje bijelog kruha neprihvatljivo

Dodao je da predloženi zakon predviđa sada 'bijeli kruh' na šest mjeseci s punom plaćom, ističući da je to 'nešto što je neprihvatljivo'.

''Kako god da postupi Vijeće ministara BiH, kada ovaj zakon dođe, ukoliko to pitanje bude sadržano na način na koji je sada sadržano, mi nećemo podržati taj zakon, bez obzira na sva druga rješenja'', istaknuo je Džaferović.

Po njegovim riječima, zloupotrebe instituta 'bijelog kruha' su toliko iritirale bh. javnost da je zaista jedini mogući postupak u ovoj situaciji odbijanje toga prijedloga i neprihvaćanje ponovnog uvođenja 'bijelog kruha' u institucije BiH i Zakon o plaćama u institucijama BiH.

Član Komisije Lazar Prodanović (SNSD) pita se 'kako je moguće da najviša institucija izvršne vlasti u BiH postupa na taj način da dostavi zakon koji predviđa ponovno pravo na korištenje 'bijelog kruha' od izabranih funkcionara na nivou institucija BiH, a da je prethodno ovaj član zakona promijenjen'.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma utvrdila je usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Napredne tehnologije

Podržana je i upućena u dalju parlamentarnu proceduru inicijativa zastupnika Damira Arnauta prema kojoj bi Zastupnički dom PSBiH obvezao Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH da razmotri mogućnosti upotrebe naprednih tehnologija (elektronsko glasovanje) u izbornom procesu, te da u roku od 30 dana obavijesti Dom o mjerama koje je potrebno poduzeti da bi se Središnja izborna komisija BiH obvezala da na lokalnim izborima 2016., u okviru postojećeg proračuna, primijeni pilot projekt na reprezentativnom i statistički relevantnom broju biračkih mjesta radi testiranja tih naprednih tehnologija.

Komisija je podržala i uputila u dalju parlamentarnu proceduru i zastupničku inicijativu Damira Arnauta kojom bi Zastupnički dom PSBiH obvezao Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH da, u okviru predstojećih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje će Interresorna radna grupa predložiti, razmotri i mogućnost izmjene odredbi Izbornog zakona BiH koje reguliraju ravnopravnu političku participaciju žena i muškaraca na način koji će stvoriti dodatne mogućnosti za ravnomjerniju zastupljenost oba spola u zakonodavnim tijelima BiH te da o svojim zaključcima obavijesti Zastupnički dom PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close