NCTS

Zadnji poziv špediterima za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa UIO

Uprava za indirektno oporezivanje upozorava sve carinske zastupnike – špeditere, da hitno podnesu zahtjev kod UIO za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa
Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2022. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za indirektno oporezivanje upozorava sve carinske zastupnike – špeditere, da hitno podnesu zahtjev kod UIO za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa, kojim će od 1. kolovoza 2022. godine ovjeravati svoje provozne carinske prijave.

U ovom trenutku postoji veliki broj carinskih zastupnika koji još uvijek nisu završili proceduru oko izdavanja digitalnog kvalificiranog potpisa kod UIO.

Kod onih carinskih zastupnika koji ne budu na vrijeme osigurali digitalni kvalificirani potpis Uprave, može doći do zastoja u radu prilikom obrade elektronskih tranzitnih prijava.

Podsjećamo, od 1. kolovoza 2022. godine u Bosni i Hercegovini počinje primjena NCTS-a (Novog prijevoznog kompjutoriziranog sustava), na nacionalnom nivou.

To konkretno znači da se za sve postupke provoza roba carinske deklaracije podnose isključivo elektronski u sustav Uprave za indirektno oporezivanje, a svaka provozna prijava mora biti ovjerena novim digitalnim kvalificiranim potpisom.

Zahtjev za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa kod UIO podnosi se u nadležnom regionalnom centru Uprave gdje poreski obveznik ima sjedište, a procedura za dobivanje i korištenje digitalnog kvalificiranog potpisa UIO je vrlo jednostavna.

Bosna i Hercegovina elektronski provozni postupak mora koristiti godinu dana na nacionalnom nivou, nakon čega može aplicirati da postane punopravna članica NCTS konvencije.

Tada će i gospodarstvenici iz BiH imati olakšane procedure sa puno manjim čekanjima na svim granicama zemalja gdje se roba provozi.

To konkretno znači uštedu vremena i novca za poslovnu zajednicu.

Kopirati
Drag cursor here to close