ozbiljnije reforme

Zabilježeno smanjenje ekonomskoga rasta u BiH

Gospodarstvo / Flash | 28. 09. 2016. u 06:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da bi, prilično, trnovit put do povećanja zaposlenosti i smanjenja siromaštva bio izdržljiviji i za na našu zemlju uspješniji, potrebno je ozbiljnije pristupiti reformama, poručuju iz Svjetske Banke.

Reforme koje se provode znaju biti prilično bolne, posebno kada se dotaknu džepa građana ionako, slobodnije rečeno, praznih džepova. Međutim, stručnjaci kažu, neophodne su.

"Nije na odmet spomenuti: Srbija, prema službenim prognozama Svjetske Banke, najveća je i najbrže rastuća ekonomija u regiji. Ta procjena u svjetlu ili, spretnije rečeno, tami regionalne ekonomije možda i nije na osobit ponos, ali može biti poticaj za međudržavne razgovore o važnijim ekonomskim pitanjima", ističe Sandra Hlivnjak, ekonomistica Svjetske banke za BiH.

S kraja na kraj Bosne i Hercegovine zabilježeno je smanjenje ekonomskoga rasta u prvoj polovini ove godine. Međutim, nade u ozbiljnije, po mnogima spasonosne, ekonomske rezove i reforme ne nedostaje.

Iz Svjetske banke očekuju kako će rast do kraja ove godine, koji nam je, podsjećanja radi, sve bliži, dostići 2,8 posto. Međutim, takva očekivanja su za 0,2 posto manja u odnosu na zabilježeni rast prethodne godine. Razlog tome, kako smatraju, još uvijek visoka nezaposlenost u realnom sektoru.

"Stopa nezaposlenosti u 2015. iznosila je 27,7 posto i smanjena je u 2016. na 25,3 posto. To je svakako ohrabrujuće, međutim ovo je još uvijek dosta visoka stopa I treba se nastaviti s aktivnim mjerama zapošljavanja", podsjeća Hlivnjak.

Poruka je jasna, naglasak je i dalje na strukturnim reformama, posebno onim koje znače razvitak privatnog sektora, kao i ubrzanje reforme socijalne politike. Tek tada možemo reći, da smo na pravom putu ka Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close