Subvencija

Za veterinarstvo odobreno 2,5 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2016. u 14:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH donijela je danas Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo” utvrđenog Proračunom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 2.500.000 KM.

Ovim programom će biti financirano provođenje mjera za sprječavanje širenja i za iskorjenjivanje zaraznih bolesti. Predviđen je nastavak dijagnostičkog ispitivanja na tuberkulozu i brucelozu goveda radi utvrđivanja zdravstvenog statusa stada i osiguranja minimalnih uvjeta za plasman naših proizvoda na strano tržište. Planiran je i program suzbijanja i kontrole bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji BiH.

Također, usvojenom odlukom stvorene su i pretpostavke za naknadu štete vlasnicima životinja koje su prilikom realiziranja mjera i programa zaklane ili ubijene, kao i za osposobljavanje veterinarskih djelatnika i vlasnika životinja u oblasti zaštite zdravlja i dobrobiti životinja i javnog zdravlja.

Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj kada je u pitanju realizacija ovog programa, te će, s tom namjerom, biti provođeno i službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi bile utvrđene smjernice za dalje preventivno djelovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close