Federacija

Vraćaju se mirovine za 11.600 vojnih umirovljenika

Gospodarstvo / Flash | 05. 01. 2017. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 11.600 vojnih umirovljenika, koji su oštećeni primjenom Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, koji je donesen za vrijeme Zukana Heleza, ponovno će primati mirovine u visini koja je bila do 2013. godine, objavio je Večernji list navodeći kako bi uskoro na snagu trebale stupiti izmijene i dopune spomenutog zakona.

Naime, Vlada Federacije BiH je na svojoj posljednjoj sjednici razmatrala radni tekst zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Razlog za donošenje ovog zakona je otklanjanje diskriminacije i neujednačenih prava pripadnika braniteljske populacije nastalih donošenjem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata iz 2013. godine.

Naime, određenom broju vojnih umirovljenika tada je mirovina bila umanjena i do 70 posto. Tako su oni umirovljenici koji su deset godina svaki mjesec primali 1000 KM, odlukom tadašnjeg ministra branitelja Federacije BiH Zukana Heleza, odnosno primjenom njegova zakona, nastavili primati svega 300 KM mirovine.

Kada je riječ o zahtjevima vojnih umirovljenika koji su nedavno štrajkali pred Vladom tražeći vraćanje prava koja su im umanjena Zakonom o povoljnijem umirovljenju branitelja iz 2013. godine, federalni premijer Fadil Novalić rekao je u novogodišnjem intervjuu kaže kako je i u toj oblasti Vlada zatekla dosta problema koji su proizišli najprije iz tri uredbe, a i kasnijim izmjenama uređivano ovo pravo za taj dio braniteljske populacije.

''Zakonom koji je 2013. godine usvojen u prethodnom mandatu smanjena su im neka prava i oni to sada traže nazad. Tekst izmjena ovog zakona pripremila je radna grupa koju je osnovala Federalna vlada, u kojoj su bili i predstavnici vojnih umirovljenika, i on će biti upućen Parlamentu. Želim naglasiti da se izmjeni ovih zakonskih rješenja pristupilo isključivo s ciljem pravičnog uređenja i ujednačavanja prava pripadnika ove kategorije koja su do sada u odnosu na druge bila u velikoj nesrazmjeri. Također, želim naglasiti i da sredstva za ove namjene mogu biti preraspoređena samo iz raspoloživog obujma koja se izdvajaju proračunom za braniteljsku populaciju i koja neće biti moguće povećavati. Brzo ćemo ući u sveobuhvatno i sustavno rješavanje ovog pitanja s jasno utvrđenim ciljem, a to je uređenje vojnih mirovina na jednak način. Mislim da populistička i kratkoročnih rješenja nisu dobra jer neće donijeti trajno i sigurno rješenje statusa ovih umirovljenika. Takvo mišljenje preovlada i u Vladi FBiH i smatram da se tako važno pitanje životne sudbine branitelja ove zemlje ne treba rješavati pod pritiskom ucjena i štrajkovima. Preozbiljno je to pitanje i tiče se dugoročne stabilnosti ekonomsko-financijskog sustava Federacije, jer uvođenje novih prava otvara opasnost za ukupan mirovinski sustav Federacije od kojeg ovisi 400.000 ljudi. S ovakvim stvarima nema kalkuliranja i s tim svi trebamo biti načisto'', rekao je Novalić Feni.

Vlada Federacije, dodao je, počinje sveobuhvatnu reformu ove oblasti i uspostavlja Jedinstveni registar boračke populacije koji će sadržavati sve potrebne podatke o ovoj kategoriji.

''Svjedoci smo da se čak i ova prava zloupotrebljavaju od strane pojedinaca koji ostvaruju primanja po različitim osnovama iz više izvora, dok su najvećem broju pripadnika boračke populacije uskraćena osnovna prava. Namjera je Vlade Federacije da na ovaj način prava boračke populacije moraju biti svakom transparentna, sigurna, pravedna i pravična'', ističe federalni premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close