apsurdistan

Vojska nezaposlenih, a nema tko raditi?!

Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2017. u 07:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina svojevrsni je paradoks kada je zapošljavanje u pitanju, jer u vojsci nezaposlenih, koja prelazi pola milijuna ljudi, poslodavci sve češće imaju problem zbog manjka radne snage, objavile su Nezavisne novine.

Smatraju kako su razlozi za to višestruki, ali da se prije svega ogledaju u nepreciznoj statistici, pogrešnoj ulozi zavoda za zapošljavanje i loše plasiranim poticajima za zapošljavanje.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže kako se zavod za zapošljavanje koristi za ostvarivanje nekih drugih prava, pa su i oni koji rade u stvari na zavodu, zbog čega dobijamo enormne razlike u postotcima zaposlenosti.

"S druge strane, naši podaci govore da sve više imamo problema s nedostatkom radne snage, kako po kvaliteti, tako i po broju, pa je procjena da je nezaposlenost upola manja nego što se prikazuje", kaže Trivić.

A to je, bar prema podacima projekta "World Top 20", 41,75 posto, s čime je BiH treća zemlja na svijetu, a prva u Europi po postotku nezaposlenosti. Iznad nje su samo Kongo i Džibuti. Po pitanju zaposlenosti, situacija je bolja u Afganistanu, Svazilendu, Angoli, Lesotou.

"Treba znati da mi i zemlje svijeta na različite načine određujemo tko je zaposlen, a tko ne. Ukoliko ste poljoprivrednik u zemljama Europe s nekoliko dunuma zemlje i ako je obrađujete, vi niste nezaposleni", kaže Trivić.

Ocjenjuje kako projekti podrške zapošljavanju jednostavno nisu dobri i da način plasiranja sredstava treba mijenjati.

"Dobar dio novca kroz projekte prođe kao socijalna komponenta i pomoć ugroženim kategorijama, a u stvari se to tretira kao zapošljavanje. Većina projekata u samozapošljavanju ima malo efekta jer se na kraju ispostavi kako broj onih kojima se uplaćuju porezi i doprinosi ne raste", zaključio je Trivić.

Izudin Kešetović, ekonomist i profesor iz Tuzle, boji se kako će situacija biti i gora jer zemlju napuštaju i oni koji imaju posao jer u njoj ne vide perspektivu.

"Mi nemamo industrijalizacije i korporativnog sustava. Ne možemo na pekari bazirati zapošljavanje i napredak zemlje jer je to veoma mali učinak. Također, nemamo ni koncept ekonomskog razvoja, jer država nema kapaciteta pa su silni podsticaji izraženi u milijunima maraka u stvari samo bacanje novca", kaže Kešetović, prema čijim je riječima nužna suštinska reforma države, i to s vrha.

"Trebaju nam i nove javne politike i drugačiji pristup. Ovo što se sada radi nisu nikakve reforme", zaključio je.

Inače, posljednji službeni podaci pokazuju kako je prošle godine BiH napustilo 16.653 državljana, a da oko 30.000 čeka radne vize po zemljama Europske unije. Zaključno sa siječnjem, u BiH su na evidencijama zavoda i službi bile 511.922 osobe koje su tražile posao, a nezaposlenost je porasla u oba entiteta, kao i u Brčko distriktu.

Kopirati
Drag cursor here to close