Reagiranje

Vojni umirovljenici: Prozirna igra mirovinskog zavoda

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2015. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez udruženja vojnih umirovljenika u FBiH s nevjericom izražava krajnju zabrinutost povodom vijesti o mogućem smanjenju vojnih mirovina, odnosno isplatnog koeficijenta, navodi se u priopćenju Saveza koji ističe kako ta vijest prelazi svaku moguću mjeru i granicu ponižavanja koju su doživjeli rukovodni i zapovjedni kadar odnosno vojni osiguranici i drugi osiguranici koji su mirovinu ostvarili iz radnog odnosa.

''Po tko zna po koji put, a danas nažalost u miru, kategorija (uglavnom starješinskog kadra) koja je pored toga što je 1992. stala prva u redove branitelja i na čelu jedinica od najniže do najvišeg zapovjedništva u miru postala prekobrojna i nepoželjna ponovo se nalazi na udaru birokracije i tehnokracije. Uporno se vrši diskriminacija i omaložavanje ne tako male populacije u ratu odgovornih a danas posramljenih i poniženih'', navodi se u priopćenju.

Kako navode, "prozirnom igrom" Zijad Krnjić, direktor PIO/MIO, želi da ih uvede u onu grupu umirovljenika koji imaju minimalnu zajamčenu mirovinu i u "toj nakani ne odustaje zanemarujući uplaćeni doprinos i stečeno pravo".

''Cilj birokracije koja caruje fondom PIO/MIO je jasan. Primjera radi, majora sa 35 godina mirovinskog staža svesti na minimalnu zajamčenu mirovinu od 326.00 KM. Da upravo to je bio prijedlog koji je ministar za socijalnu politiku zaustavio, ali dokle. Donošenje ovog famoznog dijela Zakona urađeno je, prije dvije godine u prošlom sazivu vlade FBiH na čelu sa SDP-om, cijenimo da aktualni sastav Federalne vlade i parlamenta ima dovoljno kredibiliteta o osjećaja za one koji su osigurali slobodu građanima i narodima BiH, te da neće sebi dozvoliti taj luksuz da uđu u ovu avanturu. Želimo ukazati da su svi resursi istrošeni, jer su dovoljno ponižavani ovih 20 godina te nije slučajno da se proizvode novi problemi i nije nam jasno tko to proizvodi i stvara nemire i ne znamo zašto se generiraju ti problemi'', navodi se u priopćenju i ističe kako braniteljima ne trebaju dozvoliti da poduzmu neke radikalnije mjere u ostvarivanju i zaštiti stečenih prava.

''Mi smo iznenađeni, ali nećemo dozvoliti isto kako je prošao sramotni Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno oslobodilačkog rata, kada smo poniženi do bola. Ističemo da više ne možemo i nećemo „sjediti skrštenih ruku“, nećemo dozvoliti da se naše dostojanstvo vrijeđa, niti da se dalje srozava. Pozivamo parlamentarce da shvate ozbiljnost situacije da odlučno krenu u reforme i uštede ali ne preko ledja isključivo jedne kategorije ljudi. Podržavamo svaku borbu protiv kriminala, revizije ali revizije tamo gdje se troše milijuni bez potrebe a ne revizije po onima koji su ovu državu branili i obranili'', priopćeno je iz Saveza udruženja vojnih umirovljenika u FBiH.

Podsjećamo, iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike priopćeno je kako je ministar Milan Mandilović je odbio prijedlog smanjenja koeficijenta mirovina korisnicima koji su umirovljeni na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenu boraca obrambeno-oslobodilačkog rata.

Kako je priopćilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, zbog nedostatka sredstava i povećanja broja korisnika ove mirovine, Zavod PIO/MIO je zatražio od ministra Mandilovića da uputi prijedlog Vladi Federacije BiH kojim bi se koeficijent ovih boračkih mirovina smanjio na 0.432.

Kopirati
Drag cursor here to close