Jedinstvena stopa

Vlast želi povećati porez na plaće

Gospodarstvo / Flash | 09. 11. 2016. u 10:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedinstvena stopa poreza na dohodak u Federaciji, koja trenutno iznosi deset posto, od 1. siječnja 2017., bez obzira na model koji u konačnici bude usvojen, prema svemu sudeći bit će prošlost.

Kako piše Dnevni avaz, prema radnoj verziji novog zakona o porezu na dohodak, oni uposleni koji imaju primanja do 600 maraka bit će u potpunosti oslobođeni ove vrste poreza, dok će ostali, čija primanja iznose više od 600 KM, ubuduće plaćati porez od 12 posto.

Predmet diskusije

Ovakav model danas će na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH biti predmet diskusije između vlasti te predstavnika poslodavaca i sindikata.

List je uspio doći u posjed prednacrta zakona o porezu na dohodak, ali i prednacrta zakona o doprinosima, koji bi u paketu trebali biti usvojeni, prvo na sjednici Vlade, a onda i u Parlamentu.

Uposlenici bi, kako sada stvari stoje, od 2017. trebali izdvajati više za državu, po osnovu poreza na dohodak te poreza na doprinose.

Teret obveznika

U prednacrtu zakona o doprinosima, naime, navodi se da će stopa doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje koji idu na teret obveznika iznositi 18,5 posto. Kao takva, ona je za 1,5 posto viša nego sada. I stopa za zdravstveno osiguranje se povećava, i to sa sadašnjih 12,5 na 13,5 posto. S druge strane, stopa doprinosa za obavezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti smanjuje se sa 1,5 na jedan posto.

U obrazloženju ovog zakona navodi se da se ovim zakonskim rješenjem proširuje osnovica i povećava obuhvat obračuna doprinosa.

Istaknuto je da zakon sadrži i određene socijalne elemente poput propisanih izuzeća za zaposlenike u rudnicima, tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće te niskoakumulativnim djelatnostima starih zanata, kao i taksi prijevoznike, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close