Malo

Vladi smiješna ponuda za Energopetrol

Gospodarstvo / Flash | 13. 09. 2016. u 06:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smiješna je i mizerna ponuda hrvatske kompanije INA po kojoj želi kupiti preostali dio od 33 posto dionica u“Energopetrolu, rekao je za Dnevni avaz Suvad Osmanagić, savjetnik premijera Federacije Fadila Novalića.

Radi se o javnoj ponudi koju je prije nekoliko dana objavila INA, koja je već u posjedu 67 posto udjela u Energepotrolu. Udio Vlade Federacije iznosi 22 posto, dok ostali dio otpada na male dioničare kojima je, također, upućen poziv.

INA je, navodi Avaz, u ponudi koju je objavila Sarajevska burza istaknula da za 33 posto dionica nudi svega 4,1 milijun KM, a ponuda se odnosi i na udio Vlade FBiH. No, Osmanagić upozorava da Federalna vlada na to neće pristati, niti će se javiti na ovu ponudu koja je, kako je istaknuo, nerealna.

''Prvo, nas nitko o tome ništa nije ni pitao, iako INA, naravno kao većinski vlasnik, ima pravo raspisati tender. Ali, ovo što oni traže je smiješno i mizerno. Po tko će pristati na ovakvu ponudu? Vlada FBiH sigurno neće, a ne vjerujem da će i ostali dioničari'', kaže Osmanagić.

Podsjetio je da su čelnici INA-e iz Zagreba nedavno poslali i pismo namjere na adresu Vlade FBiH u kojoj traže da budu stopostotni vlasnici Energopetrola.

''To je sve u paketu oko dogovora u vezi s arbitražom od koje je odustao konzorcij INA- MOL. Ali, mi smo rekli da želimo da sve bude transparentno. Tko ponudi najbolju cijenu, taj će i dobiti naš udio. Ali na ovakve igre i ponude nećemo pristati'', rekao je Osmanagić.

INA i MOL su kao konzorcij kupili 67 posto udjela u Energopetrolu na osnovu javnog natječaja 2006. godine, plativši za to 37,5 milijuna eura. Ali, nedavno je INA od MOL-a preuzela 33,5 posto dionica Energopetrola i tako postala većinskim vlasnikom firme koja ima najveću distributivnu mrežu u BiH, s više od stotinu benzinskih crpki. No, Avaz navodi kako kupovinu udjela istražuje Tužiteljstvo Kantona Sarajevo zbog malverzacija i nepoštivanja ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close