Obećanja

Vlada smirila umirovljenike

Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2016. u 14:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjev umirovljenika kojim je traženo da mirovine budu isplaćivane do petog u mjesecu, rekao kako će ubuduće sredstva za ovu svrhu biti osigurana do tog datuma i da će ovo pitanje biti regulirano i novim zakonom, rekao je nakon susreta s predstavnicima umirovljenika federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kako je priopćeno nakon sastanka predstavnika Vlade FbiH i umirovljenika, mirovinski fond će biti stabiliziran uvođenjem trezorskog načina poslovanja, a vlast je uvjerila umirovljenika da će isplate mirovina biti osigurane na temelju realnog rasta bruto društvenog proizvoda i stope inflacije koji će biti dijeljeni sa dva.

''Za nas je korektan i zahtjev o isplati posmrtnina za umirovljenike, što je previđeno i Nacrtom zakona o MIO. Također, u novom zakonu je ostavljen prostor za pružanje pomoći umirovljenicima za liječenje, u skladu s raspoloživim sredstvima'', rekao je ministar Drljača.

Razmotren je i zahtjev umirovljenika za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva prikupljena od članarina umirovljenika, te dogovoreno traženje prihvatljivog rješenja izmjenom zaklonskih propisa iz ove oblasti.

Kada je riječ o eventualnom povećanju mirovina, rečeno je da će ono biti moguće nakon stabilizacije mirovinskog fonda i u suradnji sa Savezom udruženja umirovljenika u Federaciji BiH.

Uz ministra Drljaču s umirovljenicima su pregovarali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić te predstavnici Federalnog ministarstva financija.

Izaslanstvo umirovljenika predvodio je predsjednik Udruženja umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić, a na sastanku su razmotreni zahtjevi Izvršnog odbora Saveza, koji je zaprijetio masovnim prosvjedima 22. rujna ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Kako je priopćila federalna Vlada, ocijenjeno je da su zahtjevi udruženja umirovljenika kompatibilni s nastojanjima Federalne vlade da stabilizira mirovinski fond i da mirovine budu redovno isplaćivane.

Kopirati
Drag cursor here to close