Neozbiljno

Vlada se predomislila: Zakon o radu - Igra sa poslodavcima i sindikatima

Gospodarstvo / Flash | 20. 02. 2016. u 11:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se na prijedlogu dnevnog reda za sljedeću sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazanu za 23. i 24. veljače, nalazi i nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu, federalni premijer Fadil Novalić je dopisom zamolio da se rasprava o ovim izmjenama i dopunama odgodi.

Moglo redovno

‘’Obzirom na to da su socijalni partneri zaključili Opći kolektivni ugovor, te da su u tijeku pripreme za pregovaranje za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora, Vlada FBiH smatra da u ovom trenutku treba dati prioritet usvajanju drugih zakona definiranih Akcijskim planom Reformske agende, ali Vlada i dalje ostaje opredijeljena da se pristupi izmjenama i dopunama Zakona o radu kada to bude najpotrebnije, obrazloženo je za Oslobođenje iz ureda federalnog premijera jučer.

Opozicija smatra da je ovakav potez Vlade neozbiljan. Šef Kluba zastupnika DF-a Dženan Đonlagić kaže da to pokazuje da je bila opravdana ranija primjedba da se originalni tekst zakona o radu ne radi po hitnoj proceduri.

‘’Nije bilo nikakvog razloga da se taj zakon donosi po hitnom postupku, da smo ga usvajali po redovnoj proceduri ne bismo ovako skoro imali trakavice o njegovim izmjenama i dopunama. Ove izmjene su prvo išle po hitnoj proceduri, pa onda po redovnoj, sad je treća verzija da se skida s dnevnog reda i mislim da je to veoma neozbiljno. Radno zakonodavstvo je jedno od prioritetnih oblasti unutar Akcijskog plana Reformske agende i nije ga trebalo raditi hitnom procedurom’’, kazao je Đonlagić.

Njegov kolega, šef Kluba zastupnika SDP-a Elvir Karajbić, kaže da se Vlada "očito igra i sa poslodavcima i sa sindikatima".

‘’Nakon šest mjeseci mijenjati Zakon o radu i to da se mijenjaju odredbe o utvrđivanju reprezentativnosti... Očito je Vlada htjela napraviti svoj sindikat i svoje udruženje poslodavaca i u tome nije uspjela i nakon što je potpisan Opći kolektivni ugovor ove izmjene i dopune Zakona o radu nemaju smisla’’, kaže Karajbić.

Sindikati i poslodavci pozdravljaju odgađanje rasprave o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže da su izmjene i dopune Zakona o radu bile neka vrsta pritiska i na poslodavce i sindikate vezano za pregovaranje oko kolektivnog ugovora: "Osim odredbi vezanih za reprezentativnost, izmjenama i dopunama se predviđalo da će, ukoliko ne dođe do potpisivanja kolektivnih ugovora, Vlada određivati minimum prava. Potpisivanjem Općeg kolektivnog ugovora i mi i Udruženje poslodavaca smo zatražili od Vlade da se povuku te izmjene i dopune predloživši da se u kroz socijalni dijalog sa poslodavcima i Vladom vidi zajedno šta treba mijenjati, a ne rušiti odnos nekog od socijalnih partnera".

Socijalni dijalog

Bajramović smatra da treba završiti priču i sa granskim kolektivnim ugovorima, pa tek onda razmatrati eventualne izmjene i dopune Zakona o radu i to u široj raspravi i socijalnom dijalogu.

Predsjednik UO Udruženja poslodavaca u FBiH Safudin Čengić poručuje da treba ostaviti vremena da se nakon izvjesnog perioda, nakon pola godine ili do kraja 2016, razmotriti da li treba i šta mijenjati u Zakonu u radu:

"Socijalni dijalog je najbitniji i kroz njega se samo može doći do najkvalitetnijeg rješenja", prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close