RS

Vlada RS spremna kupiti GIK 'Hidrogradnja'

Gospodarstvo / Flash | 17. 06. 2012. u 17:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada RS je spremna za potrebe republičkih institucija kupiti neproduktivne nekretnine GIK "Hidrogradnja" iz Istočnog Sarajeva koje se nalaze u Foči, Trebinju i Palama kada one budu ponuđene na stečajnoj prodaji.

Vlada RS je, također, svojim zaključkom dala preporuke Fondu PIO, Fondu zdravstvenog osiguranja i Poreskoj upravi RS da tijekom stečajne reorganizacije "Hidrogradnje" izvrše konverziju svojih potraživanja u akcije u reogranizovanom gospodarskom društvu. "Zainteresirani smo da se u postupku stečajne reorganizacije osigura opstanak ovog gospodarskog društva i da se stvore uvjeti za njegovo poslovanje i novi početak", naveli su u Vladi RS. Ukupne obaveze "Hidrogradnje", zaključno s polugodištem 2011, iznosile su 12,6 milijuna KM.

Željko Milisavljević, predsjednik Sindikalnog odbora "Hidrogradnje" iz Istočnog Sarajeva, izjavio je da su se radnici tog poduzeća u nedavnom razgovoru s premijerom RS Aleksandrom Džombićem složili s planom prodaje neaktivne imovine tvrtke.

"Kupovina imovine je ranije dogovorena s ciljem naplate radničkih potraživanja, a sve kroz dinamiku izvršenja postupka stečaja kroz reorganizaciju i kasnijeg nastavka poslovanja poduzeća", rekao je Milisavljević. On je precizirao da Vlada RS treba kupiti stambeno - poslovne objekte u Foči, Trebinju i Palama koji se najvećim dijelom sada ne koriste.

"Iz Vlade su nam obećali pomoć pri prolasku kroz stečajni postupak u reorganizaciji i stavljanjem zdravog dijela tvrtke nakon ovog postupka u funkciju. Ulili su nam povjerenje i očekujemo pozitivan ishod situacije", rekao je Milisavljević.

Radnici "Hidrogradnje" su tijekom ranijih pregovora u Vladi RS izrazili spremnost da polovina njihovih potraživanja, od ukupno četiri milijuna KM, bude pretvorena u akcije, dok druga polovina treba da im bude namirena prodajom neproduktivne imovine poduzeća.

Njima se duguje između pet i 30 plaća uz ostale naknade, u zavisnosti od radne jedinice i statusa. U poduzeću se sada na popisu vodi 250 radnika, a iz Sindikalne organizacije ove tvrtke se nadaju da kroz postupak reorganizacije postoji prostor da se zadrži 150 radnika koji bi radili u preostalom zdravom dijelu tvrtke, navode 'Nezavisne novine'.

Kopirati
Drag cursor here to close