Imenovanja i odluke

Vlada malo imenovala, malo prodavala, malo davala

Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2016. u 12:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, na razdoblje od pet godina, imenovan je Jasmin Mahmuzić, a za zamjenicu direktora, na isto, Dubravka Bošnjak, predložila je Vlada FBiH je Parlamentu FBiH, koji vrši konačan izbor.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama gospodarskih društva danas su opunomoćeni Irma Memić (BH Telecom Sarajevo), Kenan Osmanagić (Hrvatske pošte d.o.o. Mostar), Jasmina Pašić (Energoinvest d.d. Sarajevo), Adnan Frljak (Zrak d.d. Sarajevo) i Tarik Begić (Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo).

Vlada FBiH je Dobricu Jonjića i Esmu Palić imenovala za svoje predstavnike u izaslanstvu Bosne i Hercegovine koje će predstaviti Izvještaj Bosne i Hercegovine o provođenju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Istodobno, Vlada FBiH je dala prethodnu suglasnost za dodjelu 800.000 KM kredita gospodarskom društvu FEKRY d.o.o. Ustikolina iz sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata.

Na ime financijske podrške Srednjoj strukovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Livnu je iz Tekuće rezerve Vlade FBiH izdvojeno 30.000 KM.

Federalna vlada donijela je i Odluku o usvajanju izvještaja o poslovanju JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za 2015. godinu. U skladu sa Zakonom o cestama, Autoceste FBiH vrše upravljanje, građenje, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu autocesta i brzih cesta u FBiH. Aktivnosti u izvještajnom periodu su bile usmjerene na održavanje, zaštitu, rekonstrukciju, izgradnju i upravljanje autocestama, uz uvažavanje potreba za poboljšanje funkcionalnog sistema autocesta, te stvaranje preduvjeta za sigurno odvijanje prometa.

Danas je odobreno da domovima zdravlja i Zavodu zdravstvenog osiguranja Srednjobosanske županije, te Agenciji za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu FBiH, kao krajnjim korisnicima, budu prenesena stalna sredstva nabavljena u okviru projekta jačanje zdravstvenog sektora, u ukupnoj vrijednosti od 307.398,93 KM.

Gender Centru FBiH je, u cilju implementacije aktivnosti Gender akcijskog plana BiH, odobreno raspoređivanje 10.464,82 KM iz sredstava koje je na poseban namjenski transakcijski račun uplatila Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost.

Federalna vlada je usvojila izvještaj o utrošku sredstava „Grant Federalnoj direkciji cesta za kapitalne investicije“ utvrđenih Proračunom FBiH za 2007. godinu, sa stanjem na dan 30.9.2016. godine.

Vlada Federacije BiH danas je dala suglasnost na Odluku Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo o prodaji nekretnine - poslovne zgrade u vlasništvu ove banke, s pripadajućim zemljištem, kupcu državi Bosni i Hercegovini - Institucije Bosne i Hercegovine - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, od 12.12.2016. godine.

Vlada FBiH izmijenila je i Program utroška sredstava „Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - za sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta“, utvrđenog Proračunom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, kojom je za ove namjene, nakon usvajanja izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2016. godinu, iznos povećavan sa 800.000 na 900.000 KM.

Federalna vlada odobrila je i Federalnom ministarstvu prostornog uređenja odobrila je izdvajanje 50.000 KM za stambeno zbrinjavanje Roma.

Kopirati
Drag cursor here to close