Trogodišnje poslovanje

Vlada HNŽ daje 60.000 KM za dezinfekciju

Vlada je razmotrila Smjernice ekonomske i fiskalne politike HNŽ-a za razdoblje 2021.-2023. kojima se nastoji uspostaviti snažnija veza prioriteta vladinih politika i proračuna za sljedeću godinu.
Vijesti / Politika | 15. 09. 2020. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmotrila je na svojoj sjednici Dokument okvirnog proračuna (DOP) HNŽ-a za razdoblje 2021. -2023. godina.

Istaknuto je kako je bitan cilj DOP-a osigurati sveobuhvatan i konsolidiran okvir planiranja rashoda na razini cijele županije, ujedinjujući podatke o fiskalnom stanju županija, općina i gradova županije i izvanproračunskih fondova županije, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Vlada je razmotrila Smjernice ekonomske i fiskalne politike HNŽ-a za razdoblje 2021.-2023. kojima se nastoji uspostaviti snažnija veza prioriteta vladinih politika i proračuna za sljedeću godinu, što je posebno bitno kada raspoloživi proračunski prihodi zaostaju za potrebama i zahtjevima proračunskih korisnika.

Nakon rasprave, Vlada je usvojila zaključak kojim zadužuje Ministarstvo financija da raspravljene dokumente dopuni prihvaćenim primjedbama. O ova dva dokumenta Vlada HNŽ-a izjasnit će se početkom desetog mjeseca kada će biti dostupni svi pokazatelji za devet mjeseci tekuće proračunske godine.

Vlada je, također, usvojila odluku kojom zadužuje Ministarstvo financija da pristupi izradi Izmjena i dopuna Proračuna za 2020. godinu.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ-a, Vlada je donijela odluke o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije za elektroenergetski objekt solarna fotonaponska elektrana i produljenje roka za potpisivanje ugovora u općini Čitluk i Stolac.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju i načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Proračuna za 2020. godinu za Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi za financiranje DDD mjera u iznosu 60.000 KM, Odluku o načinu financiranja projekata socijalne politike u iznosu 65.150 KM i Odluku o potporama javnim kuhinjama u iznosu 72.000 KM.

Temeljem iznesenoga preliminarnog izvješća Povjerenstva za upravljanje Stabilizacijskim fondom i utvrđivanje prijedloga utvrđivanja utroška sredstava od subvencija iz čl.3 i 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i potpori ekonomiji na području HNŽ, Vlada je izrazila jednodušnu potporu takvu radu, ali i, prije svega, učincima i rezultatima koji su njime postignuti, a čiji je temeljni cilj bio dati značajnu, u zakonskim okvirima moguću, potporu gospodarskim subjektima i na taj način ublažiti negativne ekonomske posljedice izazvane epidemijom koronavirusom, stoji u priopćenju.

Povjerenstvo se zadužuje da nastavi s radom i Vladi dostavi cjelovito i konačno izvješće o svim provedenim aktivnostima u svezi sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i potpori ekonomiji na području HNŽ.

Također je istaknuto kako će sutra u Sarajevu predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg s predstavnicima Razvojne banke FBiH potpisati Protokol o suradnji u vezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Protokolom će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu od 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Kopirati
Drag cursor here to close