Dokument

Vlada HNŽ-a sprema strategiju razvoja

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2016. u 12:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O temi Strategije razvitka Hercegovačko-neretvanske županije danas su sa županijskim premijermom Nevenkom Hercegom razgovarali načelnici općina, a o do sada urađenom na izradi Strategije govorili su predsjednik i dopredsjednik Županijskog odbora za razvitak Ivan Jurilj i prof. dr. Ahmed Džubur, dok je prezentiranje održala dr. sc. Katerina Malić Bandur, voditeljica stručnog tima za izradu Strategije.

''Koliko je ozbiljan pristup pokazuje i činjenica kako će Vlada prvu godišnjicu rada obilježiti sutra, sjednicom u Jablanici, na kojoj će biti razmatran upravo Prednacrt Strategije razvitka naše županije'', kazao je predsjednik Herceg, dodavši da je Strategija, te Prostorni plan koji je, također, u završnoj fazi izrade, temelj za snažnije privlačenje investitora, jačanje gospodarstva i apliciranje projekata na natječaje financirane iz EU fondova.

Kako je priopćila Vlada, načelnici općina izrazili su zadovoljstvo zbog očekivanog skorog usvajanja Strategije, kazavši kako je njezino donošenje od iznimnog značaja za jedinice lokalne samouprave. Izrazili su uvjerenje u to da će Strategija omogućiti snažniji razvitak općina.

Inače, u sklopu izrade Strategije, pored više utemeljenih tijela, uspostavljen je i Kolegij načelnika koji se sastoji od načelnika jedinica lokalne samouprave, odnosno Grada Mostara i svih osam općina HNŽ, te predsjednika Vlade HNŽ.

''Kolegij načelnika jedan je od ključnih mehanizama za osiguravanje okomitog integriranja i zastupljenosti interesa lokalne razine u procesu strateškog planiranja Županije. Kolegij načelnika u ovom je procesu konzultativno tijelo koje se sastaje u ključnim fazama procesa izrade Integrirane strategije razvitka HNŽ, kako bi se prioriteti jedinica lokalne samouprave uzeli u obzir pri definiranju razvojnih prioriteta Županije'', navedeno je u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Strategija se priprema u suradnji s Regionalnim uredom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) za Hercegovinu, a suradnja između HNŽ i UNDP-a BiH uključuje procese integriranog strateškog planiranja na razini Županije, aktivnosti vezane za jačanje institucionalnih kapaciteta za djelotvornu provedbu županijske strategije razvitka, kao i ostale aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvaliteta života građana HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close