Neplanirani troškovi

Vlada FBiH trošila rezerve mimo zakona

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2016. u 17:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH nastavila je trošiti tekuću rezervu suprotno odredbama zakona, odnosno ne za hitne i nepredviđene namjene, nego za izdatke koji su unaprijed bili poznati i mogli su se planirati proračunom, te je u prošloj godini tako potrošila nešto više od dva milijuna KM, pišu Nezavisne novine.

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je izvještaj o upravljanju tekućom rezervom gdje je, kada je u pitanju proračun FBiH, utvrđeno da je od 2011. do 2014. godine od potrošenih 21 milijun KM tekuće rezerve svega pet posto bilo namjenski.

U financijskom izvještaju o radu Vlade u prošloj godini federalni revizori su, kada je u pitanju potrošnja tekuće rezerve, naveli kao primjere to što je za promociju domaćih poljoprivrednih proizvoda dano 300.000 KM iako se ovo moglo planirati u okviru transfera "Poticaj za poljoprivredu" koji je "težak" 65,8 milijuna KM, a za financiranje sportskih klubova i dodjelu nagrada dano je 127.000 KM iz tekuće rezerve mada je transfer za sport planiran u iznosu od 1,4 miliona KM.

Revizori su zamjerili i što nema ograničenja upotrebe službenih telefona premijera, ministara i tajnika Vlade FBIH imajući u vidu da su sredstva odobrena proračunom ograničena. Utvrđeno je i kršenje odredbi Zakona o sukobu interesa u slučaju davanja ovlaštenja premijerovoj savjetnici za rad i socijalnu politiku da zastupa FBiH na Skupštini "Elektroprivrede HZHB".

"Propisano je da izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici za vrijeme vršenja javne funkcije ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom poduzeću", stoji u revizorskom izvještaju kojim se radu Vlade dalo mišljenje s rezervom.

U 2015. imenovano je pet savjetnika od kojih dva, savjetnik premijera za rad i socijalnu politiku i savjetnik zamjenika premijera za ekonomske i financijske poslove, ne ispunjavaju uvjete da budu na toj poziciji jer nemaju propisanih najmanje pet godina staža, nego su imali dvije, odnosno tri godine.

Vlada je formirala značajan broj komisija, te je za njihov i rad radnih tijela potrošeno oko 86.000 KM u prošloj godini.

"Pojedine komisije nisu osigurale dokaze da su poslove obavljale nakon redovnog radnog vremena, što je uvjet za stjecanje prava na naknadu", stoji u izvještaju. Najviše novca dano je za rad Komisije za administrativna pitanja Vlade i Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika. Ove komisije čine ministri i rukovodeći državni službenici. Njihovim članovima je isplaćivan maksimalno dozvoljeni iznos naknade i isplaćivan je mjesečno.

"Aktima o osnivanju ovih komisija nije utvrđen rok do kada će raditi, što nije u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Vlade FBiH. Također, obračun naknada nije imao tretman plaće, kako je to propisano odredbama članova Zakona o porezu na dohodak", ističu revizori, a utvrđeno je, između ostalog, i da se izvještaji o namjenskom utrošku odobrenih sredstava tekućih i kapitalnih transfera dostavljaju samo da se zadovolji forma.

Kopirati
Drag cursor here to close