Igre na sreću

Vlada FBiH: Nijedna kladionica s odobrenjem za rad nema dugovanja!

Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2016. u 16:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH trenutno je registrirano 13 pravnih osoba ­ priređivača igara na sreću klađenja, koji su po svojoj strukturi kapitala u privatnom vlasništvu, a djelatnost klađenja obavljaju na ukupno 2.443 uplatna mjesta, kaže se u informaciji Federalnog ministarstva financija o efektima primjene Zakona o igrama na sreću, u dijelu koji se odnosi na organizaciju i poslovanje kladionica, a koji je usvojila Vlada FBiH. 

Kako se navodi, na dan 31.12.2015. godine u ovom sektoru je bilo ukupno zaposleno 4.629 radnika. Osim ovih pravnih osoba, na teritoriji FBiH kladioničke igre, u skladu sa Zakonom, priređuje i Lutrija Bosne i Hercegovine.

Na osnovu informacija koje je Federalnom ministarstvu financija dostavila Porezna uprava FBiH, na uplatnim mjestima priređivača je u 2015. godini, po osnovu uplata igrača, ostvaren promet od 597.950.036,14 KM. Kad je riječ o javnim prihodima naplaćenim protekle godine, na račune javnih prihoda Proračuna FBiH uplaćeno je ukupno 10.354.483,70 KM, od čega je 8.895.430,10 KM, ili 85,9 posto, uplaćeno od 1.8.2015. godine, odnosno od početka primjene novog Zakona.

Nadalje, priređivači igara na sreću su u tom razdoblju po osnovu uplate ostalih obveznih javnih prihoda, propisanim drugim zakonima i propisima, uplatili ukupno 19.203.229 KM: za mirovinsko i invalidsko osiguranje 6.275.835,57 KM, za zdravstveno osiguranje 4.495.660,86 KM, za osiguranje od nezaposlenosti 545.749,81 KM, porez na dohodak 5.008.635,25 KM, komunalne takse 307.850,39 KM, te porez na dobit 2.569.235,70 KM.

Vlada FBiH navodi i podatak kako je, u skladu s Odlukom o raspodjeli sredstava ostvarenog prometa, Lutrija BiH 2015. godine u Proračun Federacije BiH uplatila ukupno 4.601.526,48 KM. 

U vezi s primjenom odredaba novog zakona koje se tiču poslovanja kladionica i izdavanja odobrenja za produženje rada, u informaciji je istaknuto da nijedna kladionica, koja trenutno ima odobrenje za rad, nema duga po osnovu obveza.

Vlada Federacije BiH utvrdila je mišljenje na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je podnio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ramiz Meša. Ocijenila je da je potrebno predvidjeti protok određenog vremenskog intervala od početka primjene zakona (npr. 12 mjeseci), u kojem će biti praćeni svi efekti primjene Zakona i da će tek nakon sveobuhvatne analize efekata i dostavljenih inicijativa za izmjenu, biti utvrđeno da li u kojem dijelu i obimu postoji potreba za izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. 
Isto obrazloženje važi i za inicijativu za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću koji je dostavilo kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija”.

Dodajmo kako se vlasti na općinskim razinama pokušavaju proglasiti nadležnima i donositi Odluke koje su suprotne Zakonima Federacije i odlukama Ustavnog suda. Posljednji su pokušaji općinske inicijative i Odluke o izmjenama visine naknade za Komunalne takse, a koje jesu i trebaju biti iste za sva poduzeća koja djeluju na području Federacije BiH. 


Činjenicu je da novac uprihođen igrama na sreću ide federalnoj, a ne kantonalnoj ili općinskoj razini. Preciznije, način raspodjele novca od najviše do najniže razine u FBiH odavna je definiran zakonskim obvezama i zaduženjima pojedinih institucija.

Doznajemo i kako svako poduzeće koje se bavi igrama na sreću, osim Lutrije BiH, svake godine imperativno uplaćuje 10.000,00 KM na ime produženja Dozvole za rad, te 10.000,00 KM za otvaranje svakog novog uplatnog mjesta. To je novac koji ostaje u Federalnom proračunu, a kladionice su ga obvezne uplatiti. Kad se u to uplete matematika, dobijemo iznos od 24.430.000,00 milijuna KM.

Dakle, mediji od kojih je potekla informacija uvredljivog naslova "Kladionice Federaciji duguju oko 40 milijuna KM" nisu uopće provjerili što i kako pišu te su sve kladionice stavili u isti koš. Točnije, dug se odnosi, uglavnom na poduzeća koja više nisu aktivna.

Federalna Vlada je usvajanjem ove informacije, kako smo i naveli, demantirala sve medijske navode u kojima se već mjesecima prenose netočne i neprovjerene informacije o navodnim dugovanjima poduzeća koja se bave igrama na sreću na prostoru Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close