Gradnja u Mostaru

Vjerski objekti bez 'papira' - Grad pita Medžlis: Imate li dozvolu za džamiju u Zaliku?

Pokušali smo doći do ukupnog broja vjerskih objekata koji su u Mostaru izgrađeni ilegalno, odnosno bez valjanih papira, te smo u tome uspjeli djelomično.
Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2024. u 13:50 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar nije izdao dozvolu za gradnju džamije u naselju Gornji Zalik, te je od Medžlisa Islamske zajednice Mostar zatražio dokumentaciju za ovaj izgrađeni objekt, jer se takva dokumentacija, kako doznajemo, ne nalazi u arhivi Urbanizma Grada Mostara.

Tragom ove informacije, pokušali smo doći do ukupnog broja vjerskih objekata koji su u Mostaru izgrađeni ilegalno, odnosno bez valjanih papira, te smo u tome uspjeli djelomično.

Naime, nakon što je Medžlisu Islamske zajednice Mostar, Grad dostavio informacije o statusu predmeta podnositelja zahtjeva Islamske zajednice koji se vode u Službi za građevinske propise Odjela za urbanizam i gradnju, iz Grada su 'potegnuli' i pitanje za sada nepostojeće dozvole.

Medžlis bez komentara

''Budući da smo na sve vaše upite prema Gradu Mostaru prethodno odgovorili te da smo, obzirom na vaše javne tvrdnje o diskriminaciji, analizirali imovinsko pravni status i ostalih objekata Medžlisa islamske zajednice Mostar, molimo vas da za potrebe cjelovitosti informacija odgovorite na sljedeći upit: Jeste li se i kada obratili Gradu Mostaru u svezi izdavanje dozvole za gradnju džamije u naselju Gornji Zalik, obzirom da dokumentaciju za ovaj izgrađeni objekt nemamo u arhivi Urbanizma Grada Mostara?'', stoji u odgovoru koji su iz Grada uputili Medžlisu.

Upit o posjedovanju dozvole za džamiju u Zaliku, kao i o ukupnom broju džamija na području Mostara te (ne)postojećim dozvolama uputili smo i Medžlisu Islamske zajednice Mostar. Nakon brojnih poziva, dobili smo odgovor kako naš upit ne žele komentirati, te su nas uputili na Grad Mostar.

Istovremeno, iz mostarske Biskupije dobili smo informaciju kako je gradsko područje podijeljeno na trinaest župa, od koji dvije crkve nemaju u potpunosti riješene dozvole.

Dvije crkve bez potpunih papira

''Župa sv. Tome, apostola na Bijelom brijegu, crkva je u izgradnji. Ima urbanističku suglasnost, predan je zahtjev za građevnom dozvolom. Vlasništvo nije u potpunosti riješeno te je trenutno u postupku rješavanja'', naveli su za Bljesak.info.

Najveća župa u Mostaru i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji koja nema svoju crkvu i u kojoj vjernici već godinama čekaju na rješavanje problema s bogoslužnim prostorom jeste Župa sv. Ivana, apostola i evanđelista Centar - Zalik.

''Za ovu župu počela je izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća prije 30 godina. Mostarsko-duvanjska biskupija je uredno kupila i platila zemljište na kojemu je započeta izgradnja crkve. Zbog problema s vlasništvom katastarske čestice obitelji Živković vođen je dugogodišnji spor između obitelji Živković i grada Mostara, koji je okončan presudom Vrhovnoga Suda te je Grad Mostar obeštetio obitelj Živković. U Zemljišniku je skinut teret koji je postojao i zemljište je u potpunosti u vlasništvu Crkve. Budući da su vlasnički odnosi riješeni, čekamo daljnje upute s obzirom na nastavak izgradnje'', navedeno je u odgovoru iz Biskupskog ordinarijata u Mostaru.

Uz ove, naveli su kako Katedralna crkva Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje, Župna i samostanska crkva sv. Petra i Pavla, crkva koja pripada Župi sv. Mateja u naselju Rudnik te crkva Krista Dobrog Pastira u Cimu ima sve potrebne dozvole.

Također, isti je slučaj i sa župnom crkvom u Bijelom Polju, Donjoj Drežnici, Blagaju, Buni, Kruševu, Pologu i na Gorancima. Za Župe sv. Luke evanđelista - Ilići i Župe sv. Marka, evanđelista - Cim izgrađena je crkva Krista Dobrog Pastira i ima potrebne dozvole.

Informaciju o broju vjerskih objekata s dozvolama Odjela za urbanizam potražili smo i u Gradu, koji su nam rekli kako ne postoji 'popis' s dozvolom, nego bi za svaki vjerski objekt trebali vršiti pojedinačnu provjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close