Dompes

Više od 3.000 darovatelja pomoglo izgradnju Studentskog doma u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 11. 12. 2016. u 11:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovački franjevci započeli su prije nepune dvije godine izgradnju Studentskog doma za materijalno potrebne studente, pučke kuhinje i Centra za dijalog ispred Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, a do sada je preko 3.000 darovatelja pomoglo ovaj društveno i socijalno vrlo značajni projekt za Mostar, Hercegovinu i cijelu BiH.

Voditelj projekta fra Iko Skoko kaže da su hercegovački franjevci promišljali što bi bilo najprikladnije da kao fratri izgrade.

''S obzirom na to da smo mi fratri započeli sa školstvom i Sveučilištem u Mostaru, a školstvo je danas postalo skupo i studirati je preskupo, onda smo došli na tu svoju izvornu dimenziju da pomognemo studentima. Budući da u gradu imamo beskućnike o kojima skrbi Minores, htjeli smo da bar beskućnici imaju jedno toplo jelo dnevno, pa otud ideja pučke kuhinje uz studentski centar, a onda, s obzirom na to da se objekt nalazi na mjestu gdje se rat vodio, za nas franjevce bilo je važno da se napravi Centar za dijalog. To su tri glavna polja oko tih područja izgradnje ovog velikog projekta koji smo nazvali “Dompes”, od skraćenice “Domus panes et spiritus” (Kuća kruha i duha)'', ističe fra Iko Skoko.


Foto: Fena

Trenutno se izvode radovi na krovu, vanjskim otvorima i vanjskoj fasadi. Fra Iko vjeruje kako će do Božića ti radovi biti završeni.

''Studentski dom za potrebne studente imat će zaštitnicu sv. Majku Tereziju i nadamo se da će biti otvoren na njezin spomendan 5. rujna 2017. godine. Sv. Franjo Asiški bit će zaštitnik Centra za dijalog i otvorit ćemo ga sljedeće godine'', ističe fra Iko Skoko.

Do sada je više od 3.000 darovatelja, od Mostara, Sarajeva, Odžaka, Travnika, Viteza, Livna, Banja Luke preko Hrvatske, Europe, SAD-a do Australije, pomoglo projekt. Imena svih darovatelja objavljuju se na portalu www.dompes-mo.com i na mrežnoj stranici VIDEO! U projekt se priključio i Večernji list pokrenuvši ponovno božićnu akciju “Darujmo im dom”, a ovog puta cilj je da se izgradi jedna soba te na taj način potpomogne izgradnja Studentskog doma u Mostaru.

''Neki darovatelji su dali svoju zadnju marku u tom mjesecu. Djeca Osnovne škole Čerin odrekla su se sendviča i donirali novac za ovaj projekt. Ministranti crkve sv. Petra i Pavla odrekli su se tople čokolade pa su darovali 22 KM! Za sve darovatelje slavi se Svetu misa svake subote u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru u 18 sati'', kaže fra Iko, ističući ujedno financijsku potporu države Hrvatske te različitih razina vlasti iz BiH.

Tko odluči novčano pomoći ovu izgradnju, svoj novčani prilog može uplatiti na: Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, UniCredit Bank, d.d., Mostar. br. računa: 3381302232342778; ili devizni račun: Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, SWIFT: UNCR BA 22 , IBAN: BA39 3381 3048 3234 3194; UniCredit Bank, Kardinala Stepinca b. b., BiH, 88000 Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close