Dokument štetan po rs

Vijeće ministara BiH usvojilo strategiju prijevoza bez suglasnosti RS

Gospodarstvo / Flash | 16. 07. 2016. u 20:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici usvojio je Okvirnu strategiju transporta za razdoblje od 2016. do 2030. godine bez suglasnosti Republike Srpske, iako je ranije bilo dogovoreno da se postigne suglasnost u vezi s tim tekstom.

"Imajući u vidu da Mehanizam koordinacije nije stavljen u funkciju, Vijeće ministara BiH je postupio suprotno postignutom dogovoru Ministarstva komunikacija i prijevoza BiH, Ministarstva prometa i veza RS i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH iz ožujka ove godine, na kojem je, između ostalog, dogovoreno postizanje pune suglasnosti o tekstu Okvirne strategije prijevoza BiH", rekli su u petak u Ministarstvu prometa i veza RS.

U ovom ministarstvu naglašavaju da Vlada RS i Ministarstvo prometa i veza nisu upoznati sa sadržajem usvojenog dokumenta te smatraju da bi on mogao biti u suprotnosti s Ustavom BiH i nadležnostima entiteta. Također naglašavaju da su 8. srpnja uputili dopis Ministarstvu komunikacija i transporta (MKT) kao i članovima Vijeća ministara BiH koji dolaze iz RS u kojem su naveli da usvajanje Okvirne strategije nije usuglašeno s entitetima.

U pismu ministrima iz RS, Ministarstvo prometa i veza RS ukazalo je na to da je dokument štetan po RS, da nije usuglašen i da je prometna infrastruktura u isključivoj nadležnosti RS.

U pismu MKT, između ostalog, navodi se da RS podržava izradu strategije, ali na način kako je ranije dogovoreno, odnosno da prije strateškog dokumenta na nivou BiH, entiteti i distrikt Brčko izrade svoje strateške dokumente, koji bi kasnije praktično bili spojeni u jedan odnosno u Okvirnu strategiju prometa do 2030. godine.

Zanimljivo je da u Vijeću ministara BiH tvrde da se usvojena Okvirna strategija zasniva na sektorskim strateškim dokumentima entiteta i distrikta Brčko BiH koji su ranije usvojeni, međutim u Ministarstvu prometa i veza RS tvrde da su izradili strategiju u suradnji s konsultantima iz Velike Britanije, ali da su je tek uputili u skupštinsku proceduru. Inače, usvajanje ove strategije jedan je od glavnih uslova kako bi BiH dobila financijsku podršku iz Europske unije, ali i međunarodnih financijskih institucija.

"Okvirna strategija prijevoza BiH je planski dokument za prometnu i infrastrukturnu mrežu u BiH i sadrži strukturne prijedloge za razvoj prijevoznog sektora i programe za nadogradnju kapaciteta radi usklađivanja s dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima EU iz oblasti transporta", priopćeno je u petak iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close