Prosvjedi

VIDEO | Umirovljenici dali rok: Na ulice u rujnu!

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2016. u 06:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Redovna isplata mirovina i saniranje duga Zavoda MIO, u roku od dva mjeseca. U suprotnom, u rujnu slijede prosvjedi umirovljenika'', zaključak je upućen Vladi Federacije BiH nakon sjednice Skupštine Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine održane u Fojnici.

Federalna televizija prenosi kako 250.000 umirovljenika u Federaciji prima mirovinu u iznosu od 326 maraka, od koje kažu nisu u stanju plaćati režije, jer je ovaj iznos dovoljan za puko preživljavanje. No i pored toga mnogi među njima, kako tvrde, nisu još dobili mirovinu za ožujak.

''Da naše mirovine budu isplaćivane do petog u mjesecu, a ne kao sad što je slučaj da se isplaćuju do 20. pa i do 25, da se mora sanirati fond federalnog zavoda PIO-MIO, novi zakon o federalnom zavodu PIO MIO jer nas sadašnji zaista vodi u propast'', rekao je Mehmedalija Rapa predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

S druge strane, čelni čovjek Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja, nije mogao obećati da će mirovine za travanji i svibanj biti isplaćene u skladu s ranije potpisanim sporazumom između Federalne vlade i Saveza udruženja penzionera. Razlog je potpuno jasan, a posljedica je milijarda duga po osnovu poreza i doprinosa.

''Problem dakle financijske nediscipline, mora se zakon poštovati, nema drugog načina stabiliziranja, oni koji isplaćuju plaće moraju plaćati doprinose, svugdje na svijetu, morat će i kod nas'', rekao je Zijad Krnjić direktor Zavoda MIO FBiH.

Članovi Skupštine, jednoglasno su istaknuli i svoje protivljenje zaduženju Zavoda MIO kod komercijalnih banaka u iznosu od 80 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close