Para nema

VIDEO | Televizije na koljenima: Nema više sustava za pretplatu

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2016. u 06:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sustav naplate RTV pretplate u Bosni i Hercegovini zakonski više ne postoji, analizira Al Jazeera navodeći kako su izmjene zakona, kojim bi se pristojba naplaćivala putem računa za električnu energiju, umjesto preko telekom operatera, oborene u državnom parlamentu.

Upravni odbor BHRT-a priprema održavanje sjednice na kojoj će se prioritetno raspravljati o tome kako nastaviti praviti program, bez gašenja, uz manjak novca.

''Vrlo smo blizu reduciranja drastičnog i ovako skromnog programa kojeg BHRT emitira, jednostavno je situacija dramatična, alarmantna i potpuno neizvjesna'', rekao je Esad Gotovuša iz Upravnog odbora BHRT-a.

Navodi kako će pokušati zamoliti telekom operatere da nastave naplaćivati RTV-pretplatu kako bi mogli doći do novca. Telekom operaterima to nije obveza.

Zakonski, do 30. lipnja RTV pretplata naplaćivala se putem telekom operatera. Ubuduće, trebala se naplaćivati putem računa za električnu energiju, ali izmjene zakona nisu prošle u državnom parlamentu, a iz zakonodavnog tijela sada savjetuju da odbor sustava koji čine predstavnici tri upravna odbora javnih servisa, BHRT-a, RTRS-a i FTV-a, napravi dogovor s tri elektrodistribucije u državi.

Iako bi, priznaju, model naplate na taj način u ovom trenutku, bio teško provodiv. ''To je sada poslovni odnos, to nije obveza elektrodistribucija. To je sada već dobra volja elektrodistribucija, a ne zakonska obveza kao što bi bilo da je zakon usvojen'', rekao je Momčilo Novaković, iz Povjerenstva za komunikacije BiH.

Izmijenjeni zakon pao je na državnoj razini zbog entitetskog javnog servisa, RTRS-a. SDS i dalje oštro napada tu uređivačku politiku, koja, smatraju, ide na ruku Dodikovom SNSD-u. SNSD je tražio ravnopravan tretman RTRS-a, i s BHRT-om, gdje kažu, programske obveze emitera nisu iste.

''Slijedi Olimpijada u kolovozu, veliko je pitanje hoće li BHRT realizirati Olimpijadu hoćemo li biti isključeni ili ne, hoćemo li imati sredstva da platimo tehničke troškove prenosa Olimpijade ili ne'', rekao je Gotovuša.

U opoziciji vjeruju da se vladajući igraju s javnim servisima.

''Tvrde da će se i dalje nastaviti ubirati pristojba kao i do sada što nisam sklon povjerovati. Ali takva rješenja po principu 'lako ćemo' imanentna su u BiH, a to ne daje dobar rezultat'', rekao je Saša Magazinović iz SDP-a BiH.

U međuvremenu, navodi Al Jazeera, u državni parlament mogao bi uskoro doći novi izmijenjeni zakon čime bi se hitnim usvajanjem produžio model naplate pretplate putem telekom operatera.

''Javni emiteri sa neizvjesnošću čekaju početak sljedećeg mjeseca. Posljedice političke nesloge tada će se vidjeti na njihovim bankovnim računima'', navodi Al Jazzera.

Kopirati
Drag cursor here to close