Federacija

VIDEO | Što donosi novi zakon o uvezivanju staža?

Gospodarstvo / Flash | 15. 10. 2016. u 17:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za uvezivanje radnog staža onima kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose potrebne su desetine milijuna maraka. Kako će biti osiguran taj novac i šta donosi novi zakon o uvezivanju staža u Federaciji.

Zakon o uvezivanju radnog staža zbog nepredviđenih izmjena neće biti usvojen do Nove godine. Razlog - financijski.

"Na prijedlog socijalnih partnera u taj prednacrt se ugradio i privatni sektor, što je umnogome poskupjelo to zakonsko rješenje i Vlada je to usporila jer projekcija o predloženom prednacrtu Vlade bila nešto više od 452 milijuna KM na razdoblje od 10-12 godina. Međutim, u novom slučaju to bi koštalo milijardu i po", navodi savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić.

Deficit PIO-a veći od 200 milijuna maraka bez povećanja broja zaposlenih teško je moguće stabilizirati. Nekada su četiri zaposlena radila za jednog umirovljenika, sada je taj odnos skoro izjednačen.

"Otprilike se govori o iznosu od oko milijardu maraka neizmirenih obaveza javnih poduzeća i privatnog sektora. Dug javnih poduzeća iznosi oko 450 milijuna KM neizmirenih potraživanja, i to prije svega Željeznica FBiH preko 100 milijuna, rudnika preko 100 milijuna, GRAS-a, bolnica u Mostaru", kaže Emir Hodžić, šef Odjeljenja za aktuarstvo PIO FBiH.



Poslodavci rješenje vide u novom kreditnom zaduženju Federacije, koji će poduzeća vraćati u narednom razdoblju. U vladi ne isključuju i ovakav način rješavanja problema prekinutog radnog staža, mada tvrde da je za to još prerano. "Jedan od osnovnih problema jesu dugovanja javnih poduzeća, koja su u vlasništvu vlada različitih nivoa, a znamo i odluku Vlade kojom je prolongirala pravilnik o prinudnoj naplati koji je donijela i Porezna uprava za 120 dana. Jedno je sigurno, od 1. siječnja 2017. praksa isplate neto plata bez doprinosa prestaje", ističe Miraščić.

Ovakvo stanje posljedica je neodgovornog odnosa uprave preduzeća, ali i poteza ranijih vlada. Više od 60.000 radnika s neuvezanim radnim stažom u Federaciji čekaju da ostvare pravo na mirovinu, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close