Trasa

VIDEO | Mostarci protiv Koridora

Gospodarstvo / Flash | 07. 11. 2016. u 20:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u lipnju Vlada Federacije BiH odobrila novu verziju trase Koridora Vc kroz južnu zonu Mostara, mještani prigradskih naselja ustali su, kako kažu, u zaštitu svojih domova jer novo rješenje predviđa prolazak dionice autoputa niskom Hercegovinom, naseljenim područjem i obradivim površinama.

Za pomoć su se, prenosi Federalna televizija, obratili i financijeru izgradnje ove dionice autoputa – Europskoj banci za obnovu i razvoj.

''Vlada je trasu autoputa izmijenila amandmanima prije pet mjeseci. Umjesto brdima iznad, nova će prolaziti kroz, odnosno ispod stambenih objekata, te kroz obradiva zemljišta. Mještani, otkako su saznali za izmjene, negoduju'', navodi FTV.

Predsjednik Udruženja građana Carski vinogradi Šefko Marić kaže kako smatraju da će takav plan uništiti naselje.

Sve što od nadležnih traže, kažu, od mostarskog prigradskog naselja Kočine, preko Blagaja, pa do Ortiješa, jeste razgovor o spornoj dionici. Do sada nisu imali priliku.

''Po zakonu, mora da se održi javna rasprava - to tražimo i od toga nećemo odustati, kao i odluku o ovome svemu donesu građani i struka'', ističe Avdo Idriz, predstavnik RVI Mostar Jugoistok.

A Marić i postavlja pitanje zašto nema javne rasprave te traži da se mještanima netko obrati.

U Autocestama Federacije kažu da će javnih rasprava biti - lokalnu zajednicu dužni su upoznati s projektnim rješenjima. Ističu istovremeno da će rušenja objekata biti, ali ne onoliko koliko se o tome trenutno priča.

''Nastojali smo da ne srušimo ničiju kuću. Koliko sam vidio, prema projektu, mi ćemo možda srušiti jednu-dvije kuće i nekoliko vikendica'', kaže Đenan Salčin, direktor JP Autoceste FBiH.

Nisu samo stambeni objekti ti zbog kojih trebamo brinuti, upozorava struka, čije mišljenje mještani žele čuti. Investicija i financijska opravdanost ne smiju biti osnovni kriteriji kojima ćemo se pri izgradnji autoputa voditi, ističu.

''Kada gledamo kuda postaviti trasu autoputa, gledamo da ona bude što dalje od naselja, a dobro povezana s tim naseljem, a sve zbog zagađenja'', naglašava Maja Popovac, izvanredna profesorica na Građevinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić.

A zagaditi bi se mogao prostor koji obiluje prirodnim bogatstvom - od kvalitetnog obradivog zemljišta, preko životinjskih staništa, do ekološki čiste Bune i Bunice, navodi FTV.

Sve su to mještani ovih naselja podijelili i sa Europskom bankom za obnovu i razvoj, bankom čijim će sredstvima izgradnja sporne dionice biti financirana. Pismom, popraćenim peticijom s više od 3.200 potpisa, od banke traže da revidira projekt koji će, kako su kazali, ugroziti prirodu, naslijeđe i egzistenciju ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close