Bloomberg

Venezuela sa najvećim rezervama nafte u svijetu

Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2012. u 20:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Venezuela je pretekla Saudijsku Arabiju i postala država s najvećim dokazanim rezervama nafte. Venezuelanske rezerve čine 18 posto raspoloživih količina tog energenta u svijetu, piše Bloomberg.

Saudijska Arabija je na drugom mjestu s udjelom od 16 posto dokazanih rezervi nafte svijeta, dok je Kanada trećeplasirana sa 175,2 milijardi barela, ili 11 posto ukupnih rezervi.

Prema podacima British Petroleuma krajem 2011., rezerve južnoameričke države Venezuele bile su na razini od 296,5 milijardi barela, a Saudijske Arabije 265,4 milijarde barela. U prethodnom izvještaju procjene za Venezuelu bile su 211,2 milijardi barela.

"Ove rezerve je izračunala i potvrdila treća strana i cijeli svijet priznaje da su to najveće dokazane rezerve u svijetu", izjavio je venezuelanski ministar za naftu Rafael Ramirez.

Ministar Ramirez je podsjetio kako su vlasti u Karakasu oduvijek govorile "da će u budućnosti prirodni resursi postati deficitarni i kada se ekonomija oporavi i potražnja povrati, mi ćemo biti jedna od nekoliko zemalja sposobnih da na to odgovorimo".

Venezuela među članicama OPEC-a zagovara više cijene nafte. Ramirez je sredinom mjeseca rekao da cijena nafte treba biti veća od 100 američkih dolara za barel, a nedavni pad cijena sirove nafte ocijenio je 'opasnim za proizvođače'.

Kopirati
Drag cursor here to close