Promocija Hercegovine

Veleposlanica Ćužić za Bljesak: Švedska je zemlja otvorena za ekonomsku suradnju

Gospodarstvo / Flash | 16. 11. 2016. u 10:56 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predajom vjerodajnica kralju Švedske Carlu XVI. Gustafu na prigodnoj svečanosti u Kraljevskoj palači u Stockholmu, u rujnu prošle godine Vesna Ćužić je stupila na dužnost veleposlanice BiH u Kraljevini Švedskoj. U ovoj državi na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora, nalazi se brojna bosanskohercegovačka dijaspora.

S obzirom da je više od 80.000 stanovnika Švedske podrijetlom iz BiH, veleposlanica Ćužić je u razgovoru za Bljesak.info istaknula kako je biti veleposlanik u Kraljevini Švedskoj izuzetno dinamično.

Uz redovitu komunikaciju s Ministarstvom vanjskih poslova te vladinim i nevladinim organizacijama koje imaju svoje predstavnike ili projekte u BiH, veliki je broj predavanja i seminara vezanih za aktualna politička događanja u Švedskoj i svijetu, kao i kulturnih događaja na koje se pozivaju članovi diplomatskog zbora. Pored toga, veleposlanstvo BiH se redovito odziva na suradnju ili sudjelovanje na različitim projektima naše dijaspore u Švedskoj.

Bh. dijaspora primjer dobre integracije u društvo

Većina naše dijaspore koja je u Kraljevinu Švedsku stigla početkom devedesetih godina kao izbjeglice iz ratom razrušene domovine, maksimalno je iskoristila pruženu priliku u novoj domovini. Tako da se danas bosanskohercegovačka dijaspora smatra primjerom dobre integracije u švedsko društvo.

„Nedavno su u ovdašnjem tisku objavljeni rezultati istraživanja koje je pokazalo kako se po svome obrazovanju, društvenom statusu i standardu života bh. državljani koji su u Švedsku stigli devedesetih ne razlikuju od Šveđana“, kazuje je veleposlanica Ćužić.

„Tome mogu dodati kako sam ovdje susrela zaista puno bh. državljana koji su napravili uspješne karijere u različitim područjima od politike i znanosti do sporta i kulture. Svi oni su snažno emocionalno povezani s Bosnom i Hercegovinom“, dodaje.

Ćužić je po stupanju na dužnost veleposlanice BiH u Kraljevini Švedskoj kazala kako švedski gospodarstvenici BiH doživljavaju kao zemlju s kompliciranom administracijom. Švedska je, kazuje veleposlanica za Bljesak.info, zemlja koja je otvorena za ekonomsku suradnju i sigurno postoje realne mogućnosti suradnje u određenim područjima.

„Dobra vijest je da je sve više uspješnih poslovnih ljudi bh. podrijetla koji investiraju u BiH ili dio svojih poslovnih aktivnosti prebacuju u Bosnu i Hercegovinu. Upravo s ciljem pomoći takvim projektima nedavno je osnovana Vanjskotrgovinska komora Švedske u BiH. Jedan od ciljeva njezinog organiziranja jest i pomoć u rješavanju administrativnih poslova vezanih za pokretanje poslovnih projekata u BiH“, ističe Ćužić.

Dodaje kako pri tome naše veleposlanstvo zainteresiranima za investiranje može pomoći doći do određenih informacija i uspostaviti prve kontakte u Bosni i Hercegovini s nadležnim institucijama ili potencijalnim poslovnim partnerima.

Promocija hercegovačkih vina i turističkih potencijala

Kako je jedan od glavnih zadataka svake diplomacije i promocija turističkih potencijala i ponude svoje zemlje u svijetu, Ćužić u suradnji s turističkim agencijama i zajednicama nastoji raditi na projektima promocije bh. turističke ponude.

„Šveđani rado i često putuju. Mislim kako im kao turistička destinacija imamo što ponuditi. Zato je važno organizirati prezentacije i promocije naše turističke ponude i ukoliko bude zainteresiranih za ovu vrstu aktivnosti veleposlanstvo će biti na raspolaganju sudjelovati u njihovom organiziranju“, poručuje veleposlanica za Bljesak.info.

Plod njezinih nastojanja je i jučerašnja iznimno dobro popraćena cjelodnevna prezentacija i promocija turističkih potencijala Hercegovine i hercegovačkih vina u Stockholmu. Inicijativa za ovaj događaj pokrenuta je u ožujku 2016. kada je organiziran prvi sastanak s predstavnicima hercegovačkih vinarija uz pomoć i podršku Gospodarske komore Federacije BiH u Mostaru.
Deset vinarija koje su od početka pokazale interes za predstavljanje u Švedskoj i koje su sudjelovale na prezentaciji su: Vinarija Čitluk, Vina Zadro, Vinarija Keža, Vinogradi Nuić, Podrumi Andrija, Vinarija AG Međugorje, Podrum Ostojić Monaco 2000., Hepok – Mostar, Vinski Podrum Anđelić Komrad i Podrumi Manastira Tvrdoš.

Sama prezentacija turističke ponude Hercegovine i hercegovačkih vina sastojala se iz tri djela. Najprije je Zlatko Papac iz Lasta Travela predstavio turističku ponudu Hercegovine s posebnim osvrtom na mogućnost razvoja vinskog turizma. Zatim je u drugom dijelu, koji je u potpunosti bio posvećen vinima, predstavljena proizvodnja deset hercegovačkih vinarija nakon čega je slijedilo B2B vinara s potencijalnim uvoznicima vina u Švedsku i kušanje hercegovačkih vina.

Prezentacija je završena prijemom s kušanjem vina za predstavnike diplomatskog zbora, švedskih vladinih i nevladinih organizacija i predstavnike udruga koje okupljaju bh. dijasporu. Plivit Trade AB, čiji je vlasnik još jedan uspješan član bh. dijaspore u Švedskoj Zlatan Golalić, je bio generalni sponzor ovog događaja.

„Interes i odziv švedskih turističkih agencija, uvoznika i medija je bio dobar i uspostavljeni su novi kontakti i otvorene nove mogućnosti za suradnju“, kazala je veleposlanica.

Ići ćemo korak po korak

No, ukoliko aktualna „smiljomanija“ koja je zavladala Hercegovinom uhvati maha i pokaže prave rezultate, možda bi se na Hercegovinu uskoro mogla gledati kao na područje kvalitetnog smilja. Upravo je veleposlanica Vesna Ćužić tijekom svog posljednjeg boravka u svome rodnom kraju istaknula kako postoji mogućnost za plasman hercegovačkog smilja i u Švedskoj.

„Smatram kako sve ono što Švedska za potrebe svoje industrije, u ovom slučaju farmaceutske, uvozi, a mi možemo ponuditi, treba vidjeti kao potencijalnu mogućnost. Određene aktivnosti na ovu temu su u tijeku“, kratko je istaknula.

„Ići ćemo korak po korak. Na žalost, još uvijek su prva asocijacija na Bosnu i Hercegovinu ratna stradanja devedesetih, zato je važno pokazati postignuća u različitim područjima i tako raditi na pozitivnoj promociji BiH, što je bio i jedan od ciljeva prezentacije hercegovačkih vina i turističkih potencijala. Ono što je pozitivno je ugled koji su bh. državljani koji žive u ovim zemljama stekli svojim znanjem, zalaganjem i postignutim rezultatima“, poručila je Ćužić na koncu razgovora za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close