Izvještaj

Vanjski dug BiH u posljednjih devet godina udvostručen

Gospodarstvo / Flash | 15. 09. 2016. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među svim zakonodavnim institucijama u BiH, pozitivna specifičnost Parlamentarne skupštine BiH je značajan broj zakonskih prijedloga koje podnose članovi te institucije, objavili su danas Centri civilnih inicijativa (CCI).

Konsultant CCI-a Ivica Ćavar kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu da su, prema rezultatima monitoring rada Vijeća ministara BiH i PSBiH, zastupnici i izaslanici aktualnog saziva PSBiH, kao pojedinci ili kao članovi formalnih ili neformalnih grupa, u prvoj polovini ove godine, bili predlagači identičnog broja zakona kao i Vijeće ministara BiH, ali da je s druge strane sudbina tih zakona, na izvjestan način, obrnuta.

''Dok je od zakona koji su predloženi od Vijeća ministara, u promatranom razdoblju usvojeno osam a odbijena tri, od zakona kojima su predlagači zastupnici i izaslanici usvojeno je četiri a odbijeno devet'', kazao je.

Konačni rezultat u zakonodavnom segmentu među najboljim je, kaže, u posljednjih šest godina, 12 usvojenih zakona, u prvoj polovini ove godine nešto je manji od ukupnog broja usvojenih zakona u prethodnoj godini, a i gotovo je duplo više od prosjeka prethodnog mandata.

''No, u principu se radi o relativno malom broju zakona. Što se vidi i iz činjenice da je broj planiranih zakona za ovu godinu, u oba doma PSBiH, iznad 80'', kazao je.

Značajno poboljšanje u odnosu na ranije godine vidljivo je, rečeno je, u činjenici da je među odbijenim zakonima manje onih čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Konstatirano je i da je proračun za ovu godinu usvojen u skladu sa zakonskim rokovima, prije kraja 2015.

U proračunu je predviđeno 950 milijuna KM za financiranje institucija BiH, dok je za servisiranje vanjskog duga planirano nešto više od 770 milijuna KM (za 157 milijuna više u odnosu na proračun za prošlu godinu).

Vanjski dug BiH u posljednjih je devet godina udvostručen, te je, zajedno s unutrašnjim dugom krajem 2015., iznosio gotovo 12 milijardi KM. Ukupan dug RS-a prešao je 60 posto bruto društvenog proizvoda, u Federaciji je oko 38 posto. I sve to prije najnovijeg zaduženja kod MMF-a, od oko milijardu KM.

Ana Lučić iz CCI-a pozvala je predstavnike vladajuće koalicije, koji su članovi Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, da se koncentriraju na posao i povećaju intenzitet rada i produktivnost te pokušaju amortizirati posljedice koje je kampanja za lokalne izbore imala i na rad državne vlasti.

''Samo povratak na stvarne probleme građana i koncentriranje energije na rješavanje može dovesti do poboljšanja kvalitete života građana ove države i do približavanja EU i njezinim standardima'', poručila je.

Kopirati
Drag cursor here to close