Energetski sektor

Uspješno održana Comtrade konferencija „Energy Expo Conference 2024“

Gospodarstvo / Flash | 26. 04. 2024. u 09:29 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U središtu dinamičnih rasprava o budućnosti energetskog sektora, kompanija Comtrade Distribution bila je domaćin prestižne konferencije “Energy Expo Conference 2024“ koja je okupila vodeće stručnjake, inovatore i lidere iz različitih segmenata energetike.

S tematskim fokusom na inovacije, održivost i globalne izazove, konferencija je pružila platformu za razmjenu ideja, umrežavanje i identifikaciju ključnih trendova koji oblikuju budućnost energetike.

Konferenciju je inspirativnim govorom otvorila gospođa Lejla Gegić direktorica kompanije Comtrade Distribution d.o.o. Sarajevo, i istakla važnost inovacija i suradnje u energetskom sektoru. „ Sljedeći globalne trendove i inicijative, kompanija Comtrade se ponosi svojom ulogom predvodnika i lidera na polju distribucije.

Tijekom 25 godina postojanja na tržištu Bosne i Hercegovine posvećeno radimo na tome da u naš portfolio uvrstimo najnaprednije, najprivlačnije, ali prije svega, najpouzdanije proizvode na tržištu. Uz solarnu energiju, toplotne pumpe predstavljaju ključnu komponentu tranzicije prema održivijem energetskom sistemu. Njihova integracija u naše domove i poslovne prostore donosi koristi ne samo nama kao pojedincima, već i cijelom društvu i okolišu. Vraćanje osnovnim i obnovljivim izvorima energije trend je koji je već godinama prisutan u svijetu, te se iskreno nadam da ćemo zajedničkom suradnjom, a u skladu sa zajedničkim ciljevima, svjetske trendove implementirati i na našem tržištu“

Ovogodišnja Energy Expo konferencija bila je obilježena interaktivnim predavanjima koje su pokrile širok spektar tema, uključujući obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, digitalizaciju u energetskom sektoru i održivost. Glavni fokus konferencije su bile su dvije tematske cjeline. Prva tema, posvećena solarnim elektranama, obuhvatila je izlaganje gospodina Nine Sijerića predstavnika kompanije Luxor koja je sinonim za kvalitetu, pouzdanost i inovacije u proizvodnji solarnih panela, te izlaganje gospodina Zećira Kasumića predstavnika kompanije Huawei koja garantira pouzdanost, kvalitetu i inovativnost u proizvodnji invertera za solarne elektrane.

Direktorica pri sektoru za digital power rješenja kompanije Huawei, gospođa Aida Balta je ovom prilikom izjavila „ Uz kontinuirano poboljšanje efikasnosti proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana i nižih cijena, dolazi era PV+ ESS. U bliskoj budućnosti kombinacija solarnih sistema i skladištenja energije će postati najekonomičniji i univerzalni oblik energije. Tijekom protekle dvije decenije, Huawei je stekao respektabilan status na tržištu Bosne i Hercegovine.

U budućnosti, Huawei će u potpunosti iskoristiti prednosti konvergencije tehnologija, digitalne i energetske elektronike u sljedeća tri scenarija: sistemima velikih snaga (utility), komercijalnih- industrijskih (C&I) i rezidencijalnih. Na ovaj način kompanija Huawei će ponuditi klijentima i partnerima vodeće tehnologije i kontinuirane inovacije kao i sigurnost proizvoda u svom životnom ciklusu te dugoročan i stabilan lokalni rad.”

Druga tema konferencije istaknula je ekološku važnost tehnologije i primjene toplotnih pumpi. Ova tematska oblast bila je naglašena govorima predstavnika renomirane njemačke kompanije Viessmann, gospodina Bojana Grujičkog, zatim kompanije Panasonic i njihovih predstavnika gospodina Dominik Jakus i Ive Tadina , predstavnica kompanije TCL gospođe Rachel Dang i gospođe Ayre Hu, te Tesla presales engineera gospodina Milana Miljkovića.

Gospođa Rechel Deng, TCL Country manager u sektoru za razvoj toplotnih pumpi pojašnjava o kakvoj tehnolog je riječ „ Radi se o tehnologiji koja koristi energiju iz okoline ( zrak, zemlja, voda) kako bi proizvela toplotnu energiju za zagrijavanje prostora i vode. Ove proizvode karakterizira visoka energetska efikasnost, niska emisija Co2, niska operativna buka, kvalitetu i dugotrajnost proizvoda uz minimalno održavanje. U budućnosti se očekuje sve veća primjena tehnoloških rješenja i instalacija toplotnih pumpi“

Energy Expo Conference 2024 ne samo da je pružila platformu za razmjenu znanja i iskustava, već je i potakla inspirativne razgovore i otvorila put ka novim poslovnim prilikama i partnerstvima.

Za dodatne informacije na temu izgradnje solarnih elektrana ili sistema toplotnih pumpi kontaktirajte organizatore konferencije putem e-mail-a : [email protected]

Kopirati
Drag cursor here to close