Bh. institucije

Ured za reviziju nezadovoljan implementacijom preporuka za bh. institucije

Gospodarstvo / Flash | 14. 12. 2016. u 16:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 73 državne institucije čiji rad je revidirao Ured za reviziju Bosne i Hercegovine pet je dobilo mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, jedna mišljenje s rezervom, 67 je dobilo pozitivno mišljenje, a od toga 40 pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, kazao je danas zamjenik glavnog revizora Ureda Ranko Krsman.

Ove revizorske izvještaje za 2015. godinu razmatrali su na današnjoj sjednici zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a bh. institucije koje su u izvještajima o reviziji dobile mišljenje s rezervom u ukupnom budžetu institucija BiH učestvuju s oko 50 posto.

No, kako je navedeno u izvještaju Ureda za reviziju o izvršenju proračuna i međunarodnih obaveza iako je pitanje realizacije preporuka koje daje Ured krucijalno za jačanje i unapređenje odgovornosti u javnom sektoru, Ured za reviziju ne može biti zadovoljan stupnjem njihove realizacije.

U Izvještaju o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2015. godinu dano je 70 preporuka, a u 2014. godini dano je 90 preporuka, od kojih je 10 realizirano u potpunosti, za 27 preporuka realizacija je u toku, a 53 preporuke nisu realizirane. Od ukupnog broja danih preporuka, na preporuke sustavne prirode se odnosi njih 28.

Kada su u pitanju izvještaji o financijskoj reviziji pojedinačnih institucija u 2015. godini dano je oko 530 preporuka, što je za 15 posto više nego u 2014. godini (460 preporuka). Stopa realizacije preporuka financijske je od 50 do 60 posto, što nije dovoljno jer druge demokratske države bilježe i do 90 posto implementacije preporuka revizije javnog sektora.

Analizirajući date preporuke i njihovu realizaciju kroz više godina, može se konstatirati da se uglavnom realiziraju preporuke za čiju realizaciju je neophodno djelovanje institucije kojoj je preporuka i data.

Za preporuke koje su zajedničke većem broju institucija poduzimaju se određene aktivnosti koje nisu provedene u mjeri dovoljnoj da se preporuke smatraju realiziranim.

Kopirati
Drag cursor here to close