Kontrola

UNOBiH: Uvesti posebnu trošarinu za rezani duhan

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2014. u 08:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojio i uputio u daljnju proceduru Prijedlog izmjene Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvodi posebna trošarina za rezani duhan", izjavila je tajnica Asocijacije za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vanjskotrgovinske komore BiH Tijana Slagalo.

Slagalo je rekla da se prodaja rezanog duhana u BiH kontinuirano povećava, paralelno s trendom rasta trošarina i cijena cigareta, što uzrokuje smanjivanje prihoda od trošarina i PDV-a i masovnu pojavu ilegalne prodaje rezanog duhana na pijacama, često lošije kvalitete.

"Uvođenjem posebne trošarine za rezani duhan se osigurava povećanje proračunskih prihoda po osnovu same trošarine i povećane osnovice obračuna PDV-a, kao i ublažavanje razlike u cijeni cigareta i rezanog duhana", pojasnila je Slagalo za današnji "Dnevni avaz".

Ona smatra da je rješenje problema lošije kvalitete rezanog duhana u pojačanom inspekcijskom nadzoru proizvodnje i uvoza ovog duhana, njegove prodaje i ukupnog rada tržnica.

Kopirati
Drag cursor here to close